Izvor: Tanjug
20.09.2021 u 12:44
0

PROTEST: Advokati se okupili ispred Vrhovnog kasacionog suda

Ispred Vrhovnog kasacionog suda počeo je protest nezadovoljnih advokata i građana pravnim stavom tog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovoraju troškove obrade kredita i da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći.

Protest je organizovan preko društvenih mreža, a poziv su poslali advokati i građani nezadovoljni ovom odlukom Vrhovnog kasacionog suda, ispred kojeg su okupljeni razvili transparent „Stop zelenašenju“ i zaustavili saobraćaj u Nemanjinoj ulici od Slavije do Karađorđevoj ulici.

PROČITAJTE JOŠ:  UŽIVO! NEMIRI NA KOSOVU I METOHIJI: Helikopteri nadleću Jarinje – pripadnici Rosu sa dugim cevima pretresaju građane! Srbi uznemireni! (FOTO, VIDEO)

Jedan od razloga protivljenja Advokatske komore Srbije, kako su ranije saopštili, je i to što taj pravni stav, kako su naveli, narušava pravnu sigurnost građana i menja dosadašnju sudsku praksu.

Iz Advokatske komore su poručili i da doneti pravni stav predstavlja poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu su građana.

U saopštenju AKS je navedeno i da je advokatura već u dva navrata uspela da odbrani prava građana prilikom pokušaja donošenja nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, i pokušaja da se zakonodavne vlasti autentičnim tumačenjima utiče na konkretne sudske postupke koje građani vode protiv banaka.

PROČITAJTE JOŠ: KOMEMORACIJA MINJI SUBOTI: Porodica i kolege se opraštaju od velikana

„Sada se pribegava ostvarenju istog cilja preko najviše sudske instance“, navedeno je uz tvrdnju da je pravni stav koji je utvrdio Vrhovni kasacioni sud u direktnoj suprotnosti sa dosadašnjom praksom svih sudova u Srbiji uključujuci u Vrhovni kasacioni sud.

Dodaje se da bi primena ovakvog stava dovela do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka.

Advokatska komora Srbije smatra i da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter