30°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Telemaster HappyTV

Izvor: Happy BSC

SAŠENKA MIRKOVIĆ ZA "TELEMASTER": Roditelji, ne sakrivajte decu sa posebnim potrebama! INTEGRACIJA U DRUŠTVO JE NAJVAŽNIJA!

Deca sa posebnim potrebama danas predstavljaju jedan od vodećih problema kako razvijenog sveta, tako i zemalja u razvoju imajući u vidu socijalne posledice ometenosti u razvoju po dete, porodicu i zajednicu, habitacija dece se od njihovog najranijeg razvoja predstavlja se kao imperativ svake države.

Tim povodom gošća emisije "Telemaster" je bila Sašenka Mirković iz humanitarne organizacije “Dečje srce”.

PROČITAJTE JOŠ:RADOVI NA REKONSTRUKCIJI PRUGE NIŠ-BRESTOVAC: Bez putničkih vozova na ovoj deonici

- Promocija humanitarne organizacije znači i uvođenje dece u normalne tokove.  Mi,  dvadeset godina radimo kako sa decom tako i sa njihovim porodicama, zatim sa različitim organizacijama koje se bave decom sa smetnjama u razvoju, institucijama koje smeštaju decu sa smetnjama u razvoju, kao i svim drugim društvenim institucijama koje se brinu o ovom problem.  Naše delovanje se sprovodi kroz niz socijalnih usluga i drugih aktivnosti.

-Ne znam da li je sve više lica sa smetnjama u razvoju ili smo mi postali osetljiviji i dajemo im više prostora. Oni  se sada više ne kriju, što nam je i cilj. Sada znamo da su oni deo našeg društva. To se u suštini promenilo danas. Najpotrebnije im je da budu prihvaćeni i da budu deo društva sa svim moćima i nemoćima.  Ključne su  sugestije porodicama da se prema takvom detetu ponašaju kao i prema zdravom detetu. Oni ne bi trebalo da kriju dete. Na taj način će sve biti lakše. To je suštinski u pomoći detetu. 

PROČITAJTE JOŠ: NASTAVLJA SE MALTRETIRANJE SRBA NA KiM: Štrpce bez vode, vodovodne cevi presečene sekirom

-Pandemija je uticala na promenu načina aktivnosti. Ona nas je stopirala. Uz stalnu vežbu mogu da se uvedu i neke pandemijske mere.

- Mi imamo odličnu saradnju sa državnim institucijama. Niz i kontinuitet saradnje postoji. Kada smo udruženi, onda uspevamo da dođemo do cilja. 

- Naš projekat je i "Škola životnih veština"-tradicionalni program gde učimo decu sa posebnim potrebama da se osposobe za život kroz sedmodnevnu nastavu. Oni će proći kroz improvizovane situacije, za nas uobičajene svakodnevne situacije i radnje, a za njih uglavnom nepoznate, zajedno sa mentorima. Tu će naučiti kako da se osposobe za svakodnevne radnje koje su nama rutinske.  

-Zapošljavanje mladih sa posebnim potrebama je naš još jedan  program socijalnog uključivanja. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar