22°C

Beograd

Photo: wikimedia

Izvor: Novosti

KOVID PROPUSNICE STUPILE NA SNAGU: Počela primena nove mere

U Srbiji su na snagu stupile kovid propusnice, nova mera Kriznog štaba u cilju suzbijanja virusa korona.

Obična potvrda o vakcinaciji ne važi u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, već će građani morati da imaju kovid-sertifikat.

Priznavaće se i digitalni zeleni sertifikati iz zemalja EU i drugih država sa kojima Srbija ima sporazum o priznavanju vakcinacije ili preležane bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: KORONA NA KiM: Stupaju na snagu blaža anti-kovid ograničenja

Očekuje se da će se interesovanje građana za izdavanje zelenih digitalnih sertifikata povećati od ponedeljka, kada počne kažnjavanje.

Zelena kovid propusnica ustvari znači da ste ili vakcinisani protiv korona virusa, sedam meseci od druge, odnosno treće doze, da imate negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test na korona virus, ne stariji od 48 sati, ili da ste preležali virus u periodu do sedam meseci, odnosno 210 dana.

Takođe, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju pozitivnog testa na antitela, ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini.

Kazne za korona redare iznose 30.000 dinara, a ukoliko se utvrdi da je neko u lokalu zatečen bez kovid propusnice, to će biti odgovornost ugostitelja.

Individualna odgovornost biće utvrđena u slučaju da je neko falsifikovao kovid propusnicu.

PROČITAJTE JOŠ: U "VIKEND JUTRO" SAZNAJTE: Kurti preti helikopterima i oružjem! Dijana Hrkalović proganjala pokojnog Jovića! Odeš po lepotu, vratiš se ko Frankenštajn!

Za ulazak u restorane u kojima se služe hrana i piće posle 22 sata, novi dokument može da se nosi u papirnom formatu ili u telefonu, i oba načina će biti prihvatljiva. Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili testira, nema potrebe da ponovo vadi dokument, jer će se sve promene očitati preko njegovog QR koda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar