21°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Telemaster HappyTV

Izvor: Happy BSC

MIRJANA KNEŽEVIĆ ZA "TELEMASTER": SRBIJI JE HITNO POTREBNA KRV! Pacijenti ne smeju da čekaju!

U Institutu za transfuziju krvi Srbije rezerve su drastično smanjene i mali je odziv dobrovoljnih davalaca krvi. Tim povodom, gošća Telemastera je Mirjana Knežević iz Institura za transfuziju . 

-Danas se obeležava  77.  godina postojanja Instituta. Nažalost, nemamo lepe vesti od početka pandemije i u stalnom smo apelu. Pre svih loših vesti, ipak bih se zahvalila redovnim davaocima krvi koji su nam pomogli. Raspolažemo sa rezervama za jedan ili dva dana. To je izuzetno malo. Ne znam da li imamo i toliko. Dnevno nam je potrebno barem 300 jedinica krvi. Na nedeljnom nivou  to je oko 1500 jedinica krvi. Ove nedelje smo uspeli da prikupimo oko 1200 jedinica. Nadamo se da će sledeće nedelje biti malo bolje jer imamo akcije na terenu, ali ne možemo da se radujemo jer smo primetili da je manji odziv građana. Iz nedelje u nedelju ulazimo u neizvesnost. 

PROČITAJTE JOŠ: EPIDEMIOLOG BRANISLAV TIODOROVIĆ: Situacija nije vanredna nego katastrofalna

-Svi smo se suočili na novim načinom života koji je donela korona, što privatno, što poslovno. Mi poštujemo od samog početka sve mere koje je Krizni štab doneo. Imamo problem u smislu organizovanja akcija na terenu, ne radimo akcije na svim mestima na kojima smo ranije radili. To jeste jedan od problema i razlog zašto je manje davalaca. Procedura je standardna, popunjava se upitnik i nakon provere hemoglobina i lekarskog pregleda, lekar je taj koji detaljnije porazgovara sa davaocima. Posebno se obraća pažnja na respiratorne organe.  Ukoliko postoje neki respiratorni problemi davaoce vraćamo dok ne prođe neko vreme.

-Uvek moramo da imamo rerzerve krvi za hitne slučajeve. Mislim prti tom na decu, trudnice...Dešava se problem sa ostalim operacijama. To su tzv „hladne operacije“ kada čovek nije životno ugrožen i onda se te operacije odlažu do momenta kada bude krvi. Nastavlja se prikupljanje krvne plazme, ali je danas dosta manje davalaca nego ranije.  Na taj način se pomaže bolesnima od kovida. 

PROČITAJTE JOŠ: ĐERLEK pohvalio radnike Opšte bolnice Pirot: Položili ispit iz vakcinacije

-Verujemo da je svima svoje zdravlje na prvom mestu. Krv ne može da se kupi u apoteci. Postoji bojazan od mogućnosti zaraze, ali mi smo specifična ustanova i radimo sa zdravim ljudima. Jasno je da je to jedan od razloga zašto smo u deficitu. Nakon  preležanog kovida portrebno je mesec dana - ukoliko je pacijent imao lakše simptome, tri meseca- nakon upale pluća i mnogo više vremena kod osoba koje su bile hospitaliozovane.  Tek kada se organizam vrati u normalu i potpuno ozdravi može da se daje krv. Napominjem,  vakcina nije kontraindikacija za davanje krvi. Ukoliko su  davaoci primili Fajzer ili Sinefarm vakcinu oni  mogu odmah da daju krv. 

-Naš prosečan davalac krvi po statistici je zaposleni muškarac od 42 godine. Tako da su uglavnom odrasle osobe naši redovni davaoci. Da bi naš sistem funkcionisao, potrebno je da ih imamo. Pre kovid pandemije studenti  i maturanti su  u velikom broju  bili naši davaoci krvi. Od prošle godine taj broj  se smanjio.  

-Krv može da da zdrava odrasla osoba, od 18 do 65 godina.  Mora da ispunjava određene uslove: da ne uzima terapiju,  da ne boluju od nekih hroničnih bolesti, da ima više od 50 kg. Apelujem da se ne odlaže davanje krvi jer pacijenti nemaju ni odmor ni vikend! Mnogo ljudi čeka krv!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar