Izvor: Telegraf
25.10.2021 u 14:09
0

Da li konobari moraju da imaju kovid propusnice: UREDBA JASNA

Večeras počinje kažnajavanje zbog neposedovanja kovid sertifikata u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, a pored gostiju, ove potvrde dužni su da imaju i svi zaposleni u njima. Ugostitelji to baš nisu tako shvatili, ali u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu da je nedopustivo da goste proveravaju redari bez sertifikata, a i Ranko Šekularac, rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije kaže da se na terenu proveravaju svi prisutni u objektu. 

PROČITAJTE JOŠ: KRIZNI ŠTAB TRAŽI NOVE MERE!

Pozivajući se na član 13a Uredbe o dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid 19, a koja se tiče uvođenja kovid sertifikata i koja je u Službenom glasniku objavljena u četvrtak, 21. oktobra 2021. godine, Šekularac objašnjava da se proveravaju i zaposleni u ugostiteljskim objektima.

PROČITAJTE JOŠ: LOŠE VESTI SA INSTITUTA ZA MAJKU I DETE: DEVOJČICA (7) PRIKLJUČENA NA RESPIRATOR

– Kako konzumenti usluga, tako se proveravaju i pružaoci usluga. Dakle, proveravaju se i zaposleni u ugostiteljskim objektima – kaže Šekularac.

– U objekat na zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića, kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija (sale za venčanja i sl.), kao pružalac ili korisnik usluge u periodu od 22 časa do završetka radnog vremena tog radnog dana, može boraviti samo lice koje poseduje kovid sertifikat – navodi se u ovom članu Uredbe u kojem se objašnjava i da izuzetak čine samo šalterska prodaja hrane i pića, i kada se vrši putem dostave:

– Odnosno bez neposrednog korisnika pružaoca i korisnika usluge ili kada je objekat u okviru zatvorenog trgovinskog objekata i hrana i piće se ne uslužuju sedećim korisnicima.

Ugostitelji ovu obavezu, kako nam je nezvanično rečeno, nisu tako shvatili, i smatraju da bi bila „diskrimacija ako moraju da ih imaju oni, ali ne i prosvetari koji rade sa decom, vozači GSP-a, zdravstveni radnici…“ Kažu da im niko to decidno tako nije objasnio, ali da se zaposleni pridržavaju svih ostalih mera, te da će se truditi da im večeras svi gosti budu sa zelenim potvrdama.

U Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu da je nedopustivo da gosta proverava redar koji nema sertifikat, ili da ga služi konobar bez njega.

– Svi zaposleni u ugostiteljskim objektima u kojima se sprovodi kontrola kovid propisnica moraju da ih imaju. Prvo oni moraju da ih imaju. Zamislite da inspekcija kontroliše da li građani imaju sertifikate, a oni nisu vakcinisani, ili nemaju negativan test, ili nisu preležali koronu odnosno nemaju sertifikat. Udruženja ugostitelja su imala niz sastanaka tim povodom. Dakle, kao što tražimo da potvrde imaju građani, moraju da ih imaju i oni – kažu u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa.

Predsednik Udruženja ugostitelja Beograda Nikola Dimitrijević kaže  da u njegovom restoranu u subotu nije bila kontrola, da u nedelju oni svakako nisu radili, ali da ih očekuju večeras.

– Trudićemo se da svaki naš gost ima dokument koji je neophodan. Od početka epidemije mi radimo sve što možemo. Pridržavamo se svih mera. Nosimo maske. Imamo sredstva za dezinfekciju, pročišćavamo vazduh, održavamo higijenu. Za skoro dve godine od 70 i više zaposlenih imali smo samo 11 zaraženih, što je besmisleno mali broj – kaže Dimitrijević za naš portal, dok na pitanje da li se zna koliko je ugostiteljskih radnika vakcinisano, odgovara da se ne zna.

Sinoć je bilo drugo veče važenja nove uredbe vezane za kovid propusnice. Komunalna milicija i inspektori su i sinoć, kao i prve večeri na terenu proveravali kakvo je stanje, upozoravali i edukovali ljude sa odredbama Uredbe, koje su čije obaveze, šta znači zeleni sertifikat i na koji način može da se dođe do njega.

– Mnogi su imali zeleni sertifikat. Videćemo kako će večeras biti, rekao je Šekularac.

Podsetimo, prve večeri, na terenu su se zaticali gosti koji su kod sebe imali potvrde o vakcinaciji, ili negativne PCR i antigenske testove. Oni, međutim, ne važe, ako osoba ne poseduje zeleni sertifikat.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

1. Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana;

2. Negativan PCR test ne stariji od 72 sata;

3. Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati; 

4. Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom i,

5. Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

– Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima. Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje – navodi se u saopštenju Vlade Srbije i još jednom napominje da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter