23°C

Beograd

Photo: freepik

Izvor: kurir

KADA TREBA DA SE PRIMI TREĆA DOZA VAKCINE?

Virusolog i članica Kriznog štaba dr Tanja Jovanović odgovorila je na pitanje koje u poslednje vreme muči sve građane Srbije. Rešila je nedoumice u vezi sa primanjem treće, buster, doze vakcine.

Nakon preporuke Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju da bi vakcinisani građani u Srbiji uskoro trebalo da primaju treću dozu vakcine protiv korone četiri meseca nakon revakcine Sinofarm vakcinom i pet meseci nakon druge doze cepiva Fajzer, AstraZeneka ili Sputnjik, virusolog dr Tanja Jovanović, članica Kriznog štaba, rekla je da ta preporuka važi za pacijente koji boluju od dijabetesa, hroničnih bolesti srca, pluća, bubrega, jetre, ali i za osobe starije od 80 godina.

PROČITAJTE JOŠ: KOVID PROPUSNICE: Počelo kažnjavanje!

- Preporuka je da razmak između primo vakcinacije (druge doze vakcine, odnosno treće doze kod osoba s teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija) i buster doze vakcine protiv kovida 19 bude pet meseci za mRNK i vektorske vakcine, a četiri meseca za inaktivisane vakcine i da se buster doza primenjuje kod svih osoba koje su dobile primo vakcinaciju protiv korone - kazala je dr Jovanović za medije.

PROČITAJTE JOŠ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U PIROTU: Za vikend preminulo devet osoba od posledica korona virusa!

- Tu spadaju osobe sa urođenim stanjima koja dovode do slabog imunskog odgovora ili stečenim deficijencijama zbog hroničnih oboljenja koje utiču na kvalitet imunskog odgovora. To su sve one bolesti koje predstavljaju komorbiditete za teške forme oboljenja, kao što su dijabetes i druge metaboličke bolesti, kao i teške hronične bolesti srca, pluća, bubrega, jetre i drugih vitalnih organa, kao i osobe starije od 80 godina. Za trudnice je preporuka primo vakcinacija, kao i za decu od 12 i preko 12 godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar