Izvor: Tanjug
01.11.2021 u 13:00
0

Srbija i Velika Britanija lideri u borbi protiv korone

Srbija i Velika Britanija su se tokom pandemije virusa korona pokazale kao lideri u zdravstvenoj zaštiti, obezbedile su za svoje građane dovoljan broj maski, respoiratora, ostale medicinske opreme i vakcina, ali i sprovele dobar sistem imunizacije građana, rečeno je danas na šestoj konferenciji o srpsko-britanskim odnosima u Beogradu. 

Na panelu “Savremeni izazovi u farmaceutskoj industriji i zdravstvenoj zaštiti”, direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović poručila je da je i u narednom periodu fokus da se što više građana vakciniše i da se smanji broj preminulih i zaraženih i dodala da je jedan od značajnih stubova borbe protiv korone vakcinacija, koja je u Srbiji počela 24. decembra prošle godine. 

PROČITAJTE JOŠ: Obeležen jubilej manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog

Prema njenim rečima, trenutno su u Srbiji dostupne vakcine četiri proizvođača, a tokom ove nedelje očekujese i dolazak petog proizvođača – Moderne.

– Strategija Instituta “Batut” je da se smanji smrtnost i zaražavanje, što se postiže smanjenjem broja nevakcinisanih koji uz primenu preventivnih mera utiču na nemogućnost da virus opstane u zajednici i da dođe do njegovog slabljenja – rekla je ona i dodala da se nada da će se to desiti u nekom doglednom periodu, kao i da se do sada vakcinisalo više od tri miliona punoletnih građana, najviše Fajzerom. 

Predsednik Britansko – srpske medicinske asocijacije Žika Petrović govorio je o borbi Velike Britanije i Srbije protiv korone i istakao da je Britanija u početku imala spor odgovor na pandemiju, jer je postojalo dvoumljenje da li da postupi kao Švedska ili da imunizuje građane. 

PROČITAJTE JOŠ: U EMISIJI „SAVETNIK“(13.05) NA TV HAPPY: Opasnost koju nosi neispravna instalacija u kući!

On je ukazao da je Britanija brzo uvela jedan od najboljih i najbržih procesa imunizacije i uz Izrael postala država sa najviše vakcinisanih građana, kao i da je u Srbiji od početka postajao jak odgovor na pandemiju, iako je imala umerni broj zaraženih i preminulih i da je brzo počela sa imunizacijom.

Prema njegovim rečima, danas se u Britaniji zarazi oko 45. 000, a u Srbiji oko 7. 000 ljudi, što je proporcijalno broju stanovnika, s tim što Britanija ima manji broj preminulih od Srbije, u odnosu na ukupan broj zaraženih, zbog toga što je u Britaniji veći broj vakcinisanih građana, koji i kada završe u bolnici nemaju teške kliničke slike, dok se u Srbiji u bolnicama veći broj nevakcinisanih pacijenata koji razvijaju teške kliničke slike. 

Petrović je istakao da su neki od razloga zašto ljudi odbijaju da se vakcinišu: nedostatak informacija o koristi vakcine, širenje teorija zavere o vakcini na društvenim mrežama, opravdan strah od gubitka ljudskih prava i prava na izbor, a u našoj zemlij i kulturološka neposlušnost, odnosno otpor autoritetu.

PROČITAJTE JOŠ: PREKINUT TRANSPORT PRIRODNOG GASA U SRBIJU: Pukao gasovod u Bugarskoj  

Profesor sa Medicinskog univerziteta u Tajpeju Usman Ikbal istakao je da su Srbija i Velika Britanija uložile dosta u sistem zdravstvene zaštite tokom pandemije, uprkos tome što je bilo mnogo izazova u pogledu nedostatka medicinske opreme i medicinskog osoblja. 

On je naglasio da je britanska vlada uložila dosta novca u sistem vakcinacije, dok je i Srbija preuzela inicijative u procesu vakcinacije i dodao da bi taj sistem zdravstvene zaštite trebao da se održi i nakon završetka pandemije i da države nastave još više da izdvajaju za zdravstvo, kao i da bi za razvoj zdravstvenog sistema trebalo koristiti i veštačku inteligenciju. 

Predsednik Udruženja za pravo osiguranja Srbije Slobodan Jovanović govorio je o zdravstvenom osiguranju i dodao da nekada klijenti imaju nerealna očekivanja od osiguranja u oblasti zdravstva.

Prema njegovim rečima, na smanjenje troškova zdravstvenog osigranja utiče i ponašanje samih osiguranika, odnosno osiguranik je dužan da se pridržava saveta lekara, da vodi računa o svom zdravlju i ne konzmira alkohol, cigarete, a jedan od primera prevencije zdravlja je i vakcinacija, koja igra ulogu i tokom procesa osiguranja.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter