22°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: HappyBSC

PROF. DR RANKO RAIČEVIĆ U "TELEMASTERU": Kako korona utiče na porast neuroloških oboljenja?

U današnjem "Telemasteru" gost je bio neurolog i predsednik Društva neurologa Srbije, prof. dr Ranko Raičević. On je govorio o uticaju korone na porast pacijenata sa neurološkim oboljenjima. 

U poslednje vreme, od korone oboljeva i umire sve više mladih ljudi, ali Raičević gleda na ovaj fenomen kao na statistički paradoks koji ima veze sa činjenicom da su stariji ljudi od početka pandemije disciplinovanije poštovali preventivne mere. Lekarima je teško kada vide da umiru mladi ljudi, ali Raičević smatra da lekari moraju da izdrže u trenutnoj situaciji. 

Što se tiče post-kovid situacije, Raičević je mišljenja da će kovid uticati na porast oboljenja od depresije, dok se i dalje ispituje domet uticaja korone na porast neuroloških oboljenja. 

- Tokom kovida mozak trpi zbog simptoma kovida, tj. temperature, a glavobolja je mnogo značajniji simptom tokom infekcije koronom nego van korone. - rekao je Raičević, odgovorivši na pitanje o vezi kovida i neuroloških simptoma. 

Na pitanje da li je potrebno da idemo na redovne provere kod neurologa nakon preležane korone, Raičević je rekao: 

- Ako smo imali definisani tok korone i ako je na otpusnoj listi sve bilo u redu, onda nema razloga da se posećuje neurolog. Ipak, ako imamo urođenu dispoziciju za moždani udar, onda je obavezno da se prati situacija nakon preležane korone. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar