25°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: tanjug

Ana Brnabić: Uskoro izveštaj građanima o radu u oblasti ekologije

 Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u Vladi Srbije priprema izveštaj o tome šta je sve aktuelna vlast u prethodnih nekoliko godna uradila i koliko je uložila u oblasti zaštite životne sredine i da će taj izveštaj biti predstavljen građanima Srbije.

Brnabić smatra da je sve ono što je do sada trenutna vlast uradila u oblasti životne sredine ostalo "ispod radara", da građani o tome malo znaju i dodala da je ova vlada prva koja je počela sa ulaganjima u oblasti ekologije.

Govoreći o protestima, Brnabić je navela da je uverena da među tim građanima ima onih kojima je stalo do životne sredine i koji smatraju da trenutna vlast ne radi dovoljno po tom pitanju, i da nisu tu, kao neki drugi, zbog politike.

"Izgleda da mi, kada je reč o toj oblasti, nismo dobro iskomunicirali sa građanima, jer mnogo radimo na unapređenju životne sredine i ova vlada je prva koja je postavila životnu sredinu kao jedan od osnovnih prioriteta", rekla je Brnabić.


Brnabić je navela da je trenutna vlast bila prva koja je posle 60 godina očistila deponiju Stanjevine, koja je bila, ističe, ruglo na putu prema Crnoj Gori i odakle je otpad odlazio u Lim.

"Saniranje deponije Stanjevine je ogledalo našeg odnosa prema životnoj sredini, jer smo posle 60 godina to očistili i ozelinili", rekla je Brnabić.

Dodala je i da država ima sveobuhvatan plan za sanaciju deponija i tvrdog otpada, dodajući da će se graditi reciklažni centri.

Brnabić je kazala i da je trenutna vlada od 2014. godine samo u zaštitu vazduha uložila 600 miliona evra, za postavljanje filtrera na termoelektranama i za izgradnju postrojenja za odsumporavanje.

Takođe, dodaje, uvođenjem elektronske uprave, država je uštedela 280 miliona listova papira, odnosno više od 28.000 stabala drveća, i ukazala da na novom portalu green.gov.rs građani mogu videti koliko drveća, struje i vode štede elektronske usluge.


Premijerka je istakla da predstoji mnogo posla u oblasti ekologije, dodajući da je za zaštitu voda, da bi Srbija dostigla evropski nivo, potrebno oko šest milijardi evra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar