26°C

Beograd

Photo: insagram/printscreen/anabrnabic

Izvor: tanjug

Brnabić na prijemu povodom 75 godina UNICEF-a: "Sve ono što Vlada Srbije radi, radi za decu"

Povodom 75 godina postojanja i rada UNICEF-a večeras je priređen svečani prijem u Beogradu kojem je prisustvovala premijerka Ana Brnabić koja je poručila da ta organizacija treba i mora da postoji sve dok je i čovečanstva.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, ambasador SAD Entoni Godfri, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Brnabić je istakla da proslava jubileja UNICEF-a pripada onima zbog kojih je ta organizacija i stvorena, a to su deca koja su, kako kaže, osnov svega što radimo i svakog daljeg razvoja i naše zemlje i čitavog sveta.

"Sve ono što Vlada Srbije radi, radi za decu", kazala je Brnabić, navodeći da su usvojene brojne strategije i inicijative usmerene na unapređenje položaja dece, posebno one najugroženije.

Prema njenim rečima, Vlada je u potpunosti posvećena zaštiti prava deteta i stvaranju mogućnosti da svako dete u Srbiji ima jednake šanse za srećno detinjstvo ispunjeno ljubavlju, igrom i učenjem.

"Na tom zadatku i za tako važan cilj svi moramo da se udružimo, da razvijemo jake sisteme podrške za naše najmlađe članove društva kako bi ih uvek zaštitili i stalno osnaživali. Misija koju UNICEF u tome ima već 75 godina je najuzvišenija i najlepša moguća", kazala je Brnabić.

Kako je navela, ogroman je broj projekata koje Vlada sprovodi zajedno sa UNICEF-om, a jedan od najvažnijih tretira prevenciju nasilja nad decom.

Ističući da svako drugo dete pati od nasilnog disciplonovanja, Brnabić je navela da je u saradnji sa UNICEF-om izrađena nacionalna strategija u borbi protiv nasilja koje uključuje decu.

Takođe, prošle nedelje su sedam ministarstava i Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu potpisali protokol o pružanju međusektorskih usluga putem softverskog rešenja "Čuvam te", što je, kako je pojasnila, prva nacionalna platforma koja se bavi pitanjima zaštite i prevencije različitih vrsta nasilja koje uključuje decu.

U saradnji sa UNICEF-om Srbija radi i na obezbeđivanju jednakih šansi za decu iz marginalizovanih grupa, odnosno pružanju prilika toj deci da se uključe u sve društvene tokove, da zdravo odrastaju u porodičnom okruženju, završe školovanje i ostvare pun potencijal, ali i u obezbeđivanju jednakom pristupu kvalitetnom preduniverzitetskom obrazovanju za svako dete, kao i obezbeđivanju podrške roditeljima i starateljima kako bi svoj deci pružili odrastanje i vaspitanje kakvo zaslužuju.

Premijerka je navela i da su sarađivali u borbi protiv kovid 19 pandemije i to od unapređivanja onlajn nastave, obezbeđivanja da sva deca imaju internet u svojim domovima, da svako dete ima lap-top kompjuter, povećanja vidljivosti problema mentalnog zdravlja kao posledica pandemije, do nabavke i distribucije vakcina kroz kovaks program.

Zahvalila je Tamari Vučić na svemu što radi za blagostanje i zdravlje dece u Srbiji, ali i na pomoći Vladi u pravljenju iskoraka u lečenju dece obolelih od retkih bolesti.

Brnabić je podsetila da Srbija ima dugu tradiciju saradnje sa UNICEF-om i u tom smislu navela da je Federativna Narodna Republika Jugoslavija bila jedna od prvih zemalja koja je 1947. godine potpisala osnovni sporazum o saradnji sa UNICEF-om, a tadašnja Jugoslavija bila prva evropska država i druga u svetu koja je osnovala nacionalni komitet za UNICEF čiji je naziv 1965. godine promenjen u Jugoslovenska komisija za saradnju sa UNICEF-om.

Jugoslavija je 1990. godine potpisala i ratifikovala konvenciju o pravima deteta, kazala je Brnabić i dodala da je iste godine UNICEF otvorio svoju međunarodnu kancelariju u Beogradu za pomoć velikom broju porodica i dece pogođene oružanim sukobima na području Jugoslavije.

Predstavnik Udruženja gluvonemih Tibor Ilić, student treće godine fakulteta, na znakovnom jeziku istakao je da su važne teme u životu svake mlade osobe obrazovanje, kao i da svi imaju pravo na kvalitetno obrazovanje, a kada se govori o osobama sa invaliditetom to znači pružiti podršku koja odgovara svakom detetu individualno.

Kada je reč o gluvim osobama to podrazumeva dvojako obrazovanje, od kojih je jedno znakovno, ukazao je Ilić i dodao da mali broj gluvih studira, ali i da on još uvek nema podršku tumača.

Naglasio je da je veoma važna tema za mlade zapošljavanje, a zbog pandemije virusa korona sada i podrška u očuvanju mentalnog zdravlja.

Primetio je da, u tom smislu, psiholozi s obzirom da ne znaju znakovni jezik, nisu u mogućnosti da pomognu onima koji komuniciraju tim jezikom.

"Gluve osobe mogu sve osim da čuju", naveo je Ilić.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da se ta organizacija od svog osnivanja bavi podrškom deci, odnosno poboljšanju uslova u kojima odrastaju.

"Kada je UNICEF osnovan najviše su bila pogođena deca, tako je i danas, ali gradimo bolji život za njih, borimo se za njihova prava", kazala je Kostadinova i dodala da se bore za to da svako dete ima jednak pristup zdravstvu, ide u školu, da mladi imaju šanse da se zapošljavaju.

Ukazala je i na to da UNICEF u Srbiji sarađuje na obezbeđivanju boljih uslova i prava za decu sa Vladom Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar