24°C

Beograd

Photo: PKS

Izvor: Happy BSC

Dodeljeno 15 novih "Čuvarkuća" za poljoprivredu i prehrambenu industriju

Savet za dodelu kolektivnog žiga "Čuvarkuća“ na prvoj ovogodišnjoj sednici dodelio je pravo na ovaj znak koji potvrđuje kvalitet, stroge ekološke standarde i primenu cirkularne ekonomije za novih 15 domaćih proizvoda u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Pravo na žig dobili su proizvodi kompanija "Mivaka“, "Mini Pani“ i "Mlekare Mihajlović“. 

- Posebno treba istaći da se naše čuvarkuće, osim po kvalitetu i domaćem poreklu, ističu po društveno-odgovornom poslovanju, primeni ekoloških standarda i principima cirkularne ekonomije koja obuhvata obnovljivi, energetski efikasan ekonomski ciklus uz uštedu resursa i smanjenje emisija otpada - istakao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda. 

Među budućim "Čuvarkućama“ su proizvodi firme "Mivaka“ prepoznate u sektoru agrara po proizvodnji kvalitetnih organskih preparata u potpunosti zasnovanoj na cirkularnoj ekonomiji, inovativnoj tehnologiji, ambalaži, načinu i rezultatima primene svojih proizvoda.  

- Mivakina specifičnost se ogleda u energetskoj efikasnosti, smanjenju količine amonijaka, ugljen–dioksida, vlage vazduha, kao i regulaciji temperature u proizvodnim pogonima. Zbog prisustva zeolita u proizvodima mikrotoksini su svedeni na minimum, nema opasnosti širenja patogenih organizama, što u velikoj meri doprinosi očuvanju kvaliteta zemljišta, povećanju procenta humusa i zaštiti okoline - dodao je Budimović. 

Po rečima Vasilija Šćepanovića, direktora kompanije "Mivaka“ žig je obaveza i prestiž koji treba da traje generacijama.

- Dobijanjem prava na žig, obavezujemo se da se još više borimo na tržištu Srbije i regiona. Očekujemo da ćemo zajedno sa ’Čuvarkućom’ pobediti u toj tržišnoj utakmici - rekao je Šćepanović i najavio da će za znak konkurisati i sa svim proizvodima koji prođu strogu internu kontrolu kvaliteta, kao i referentnih kuća.

On je istakao da su projekat Privredne komore Srbije “Stvarano u Srbiji” i žig “Čuvarkuća” omogućili da ovaj znak čuva našu ekonomiju i Srbiju. 

Gabor Kovač, direktor i vlasnik kompanije “Mini Pani” objasnio je da su se za projekat prijavili,  jer stvaraju kvalitetne proizvode koji zadovoljavaju kriterijume "Stvarano u Srbiji“.

- Dobijanje žiga je potvrda kvaliteta naših proizvoda i posebno nam je značajna u godini kada obeležavamo 20 godina postojanja naše kompanije i kada sumiramo rezultate i uspehe dosadašnjeg rada. Smatramo da će doprineti vidljivosti naših proizvoda na tržištu, boljoj prodaji i prepoznatljivosti kod potrošača - kazao je Kovač.

Pravo na "Čuvarkuću“ dobila je i paprika u pavlaci paraćinske Mlekare Mihajlović, firme koja svakog meseca proizvodi oko 20 tona ovog domaćeg proizvoda koji je karakterističan za naše podneblje i omiljen među potrošačima.

- Žig “Čuvarkuća” je dodatna potvrda da je naš proizvod stvaran domaćim radom i od naših resursa i doprineće boljoj promociji posebno u velikim trgovinskim lancima gde želimo da ih plasiramo - rekao je kaže Zoran Hadžić, komericijalni direktor u Mlekari Mihajlović. 

Pravo na žig dobijaju domaći proizvodi koji u sastavu imaju 80 odsto domaćih resursa i ispunjavaju propisane kriterijume kvaliteta, ekologije i marketinga.

Za 1,5 godinu od kada je pokrenut projekat “Stvarano u Srbiji” žig ima oko 900 domaćih proizvoda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar