24°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: HappyBSC

VREME NAREDNIH DANA: Čeka nas još jedno prolazno zahlađenje

Ovih dana čeka nas veoma promenjljivo, povremeno i vetrovito ali bez prave zime.

Tako prognozira i meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu, navodeći i da dolazi nešto jače, prolazno zahlađenje uz padavine oko 01. februara, dok bi zatim vrlo brzo ponovo bilo relativno toplo.

- Oko 07. februara operativni proračuni daju signal za razvijanje tople sinoptike uz ciklon zapadno od nas, ali ansamble članovi taj ciklon uz znatno hladniju sinoptiku postavljaju istočnije, ka nama - navodi on.

Danas promenljivo oblačno i relativno toplo nad većim delom regiona.

- Ponegde će biti uslova za prolaznu slabu kišu ili susnežicu u nižim i prolazan sneg i planinskim predelima. Padavine će biti slabe i nad velikom delom regiona će se zadržati suvo vreme. Duvaće umeren, na severu povremeno i jak severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati od +3 do +8 stepeni Celzijusa. U subotu takoće promenljivo oblačno i malo hladnije u odnosu na petak, posebno nad većim delom Srbije, BiH i istočne Hrvatske gde će povremeno biti uslova za slabe padavine, posebno ujutro i ponovo u noći ka nedelji.

Duvaće umeren, povremeno i jak, a u noći ka nedelji na severu Srbije i vrlo jak severozapadni i zapadni vetar.

- Padavine će ispod 800mnv uglavnom biti u obliku kiše ili susnežice, dok bi snega u naletima moglo biti preko te visine. Dnevni maksimum od +2 do +7 stepeni Celzijusa.U nedelju promenjljivo oblačno i toplije, posebno nad središnjim i južnim predelima gde će maksimum biti oko +10 stepeni Celzijusa, a ponegde i do oko +13 stepeni Celzijusa. Nad ostalim predelima uglavnom od +5 do +9 stepeni Celzijusa. Posle podne sa severozapadu moguće prolazno naoblačenje, ređa pojava prolazne kiše, jak severozapadni vetar i manje zahlađenje. U ponedeljak jutro prohladno uz slab mraz i ređu pojavu magle. Sredinom dana prvo na zapadu, jugozapadu i severozapadu,a posle podne i uveče i nad ostalim predelima prolazno ali jače pogoršanje uz kišu, jak severozapadni vetar i zahlađnje tako da će biti uslova da kiša na kratko i u nižim predelima pređe u susnežicu i sneg - navodi Čubrilo.

On dodaje da se za sada ne očekuje formiranje snežnog pokrivača nigde ispod 800 m jer će sneg biti vlažan, pomešan sa kišom i padaće na temperaturi iznad nule, a padavine će brzo prestati.

- U ponedeljak posle podne sa zahlađenjem maksimum od +1 do +5 stepeni Celzijusa. U ponedeljak posle podne i u noći ka utorku predeli preko 800mnv mogu dobiti od 4cm, do 9cm snega.Do srede sledeće nedelje verovatno promenljivo oblačno i prohladno ali bez pravih zimskih temperatura uz minimume od -5 do 0 i maksimume od +3 do +8 stepeni Celzijusa. Povremeno, posebno u utorak posle podne ponegde može biti prolaznih padavina.

Oko 05.02. se računa na razvijanje jakog ciklona severno od Velike Britanije koji bi preko zapadne Evrope počeo premeštati svoj hladan frnt.

- Operativni proračuni GFS-a i ECMWF imaju toplu opciju razvvoja sinoptike jer taj ciklon oko 07.02. zadržavaju zapadno do Alpa pri čemu ka nama iz Mediterana kreće topao vazduh. Sa druge strane značajan deo ansamblče članova oba modela, uključujući i kontrolni ECMWF, cluster ECMWF-a, operativni JMA i operativni CFSV2 imaju hladniju verziju razvoja sinoptike, taj ciklon vrlo brzo šalju ka Jadranu, čime se naš deo Evrope nađe u hladnom sektoru ovog ciklona i uz jače zahlađenje sladi povratak zime. Tek za oko 3-4 dana ćemo moći preciznije reći u kom pravcu će se sinoptika posle 05.02. razvijati - navodi meteorolog i dodaje:

- U velikom broju sličnih situacija vremenom modeli sve više taj ciklon pomeaju na istok i on često "pobegne" ka Grčkoj i Turskoj. U koliko bi se taj trend i sada javio vrlo verovatno bi to za nas značio povratak zime jer je trenutno ciklon posvaljen suviše na zapad da bi ga i to pomeranje na istok odnelo daleko od nas. Sa druge strane, u koliko po verziji operativnog GFS-a i ECMWF-a ciklon ostane na zapadu oko 07.02. maksimumi bi mogli odlaziti i na blizu +15 stepeni Celzijusa. Narednih dana vrlo promenjljvo ali bez prave zime iz moguće nešto jače ali takođe prolazno pogoršanje oko 01. februara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar