5°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Novosti

Srbija najviše izvozi ZAMRZNUTE MALINE! Sveže jagode nesmetano idu za Rusiju, a najveći deo srpskog voća završi u OVIM ZEMLJAMA!

Srbija je tokom prošle godine izvezla 483.500 tona voća, u vrednosti od skoro 824,1 milion evra. To je za 28 odsto više novca u odnosu na godinu pre. Od januara do aprila 2022. izvezeno je voća u vrednosti od skoro 256,4 miliona evra.

Zvanični podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju da najviše para stiže od izvoza zamrznutih malina i to oko 361 milion evra. To čini 44 odsto vrednosti ukupnog izvoza. Sveža jabuka je sa 107 miliona evra druga voćna vrsta po vrednosti izvoza, zatim zamrznuta  kupina sa 86 i smrznuta višnja sa 35 miliona evra.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

VIDEO KOJI JE RASPAMETIO SRBIJU: Rusi se ZAHVALILI SRPSKOM NARODU na podršci! (VIDEO)

- Zamrznuta malina se najviše izvozila u zemlje EU i to u Nemačku, Francusku, Belgiju, SAD, Poljsku, Holandiju, Švedsku, ali i u Rusiju, Veliku Britaniju, Kanadu - navode u Ministarstvu poljoprivrede. - Količinski gledano, jabuka je ostvarila najveći izvoz i to oko 179.645 tona, što je oko 37 procenata od ukupnog izvoza svog voća. Vrednost ove trgovine bila je 107,3 miliona evra. Prošle godione izvezeno je 173.548 tona sveže jabuke, od čega skoro 72 odsto u Rusiju.

Izvoz svežih jagoda za Rusku Federaciju ide sada nesmetano. Postoje tri puta i naši veliki izvoznici bez problema stižu do ovog tržišta. Ide se preko Belorusije, Estonije i Turske. Uz Rusiju, sveže jagode plasiramo i u EU. Osim svežih jagoda i jabuka, najviše voća nam ipak završi u Evropskoj uniji. Tako Holandija uzima najveće količine naših svežih borovnica.

- Smrznuta kupina je po vrednosti izvoza od 86 miliona evra na trećem mestu, odmah iza maline i jabuke - objašnjavaju u resornom ministarstvu. - Izvozila se u količini od 32.437 tona i najviše u EU. Ipak, ovo voće je plasirano u trgovine širom SAD i Kanade. Prošle godine izvezli smo i 38.683 tone višnje, u vrednosti od skoro 40,5 miliona evra. Smrznute višnje smo prodali u vrednosti od 35 miliona evra. Zemlje koje kupuju srpsku višnju su Nemačka, Rusija, i znatno manje završi u Francuskoj, Belgiji i Austriji.

Kada je reč o srpskoj šljivi, u 2021. godini Srbija je izvezla 29,7 tona, u vrednosti od skoro 30 miliona evra. I ovo voće je najtraženije u EU, a onda u zemljama CEFTA. Kupuju ga Bosna i Hercegovina, Nemačka, Austrija i Hrvatska.

UVOZ VREDAN 266 MILIONA EVRA

Tokom 2021. godine uvezeno je skoro 294 hiljade tona voća, u vrednosti od skoro 266,8 miliona evra, što je za sedam odsto više u odnosu na vrednost uvoza u 2020. godini. U periodu januar-april 2022. godine uvezeno je voća u vrednosti od 94,3 miliona evra.

Srbija najviše uvozi  citruse, a vrednost ove nabavke bila je 77,5 miliona evra, što je smanjenje za pet odsto u odnosu na prošlu godinu. Pomorandže su koštale 25,7, limun 22, a mandarine 25,3 miliona evra. Banane su uvezene u iznosu od skoro 58 miliona evra, što je za šest procenata više.

Uvozile su se i smrznute maline, borovnice, jagode, ribizle, ali i sveže jabuke. Voće nam stiže iz Grčke, Španije, Turske, Argentine, Južne Afrike, Ekvadora, Kolumbije, Kostarike.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar