12°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: blic, 025.rs

SRBI U PANICI! Najezda insekata koji podsećaju na STRŠLJENE

Građane Sombora u cilju sprečavanja širenja panike kod građana povodom pojave insekta koji podseća na stršljena, a koji se pojavljuje u periodu od polovine maja do polovine juna, JKP "Zelenilo" Sombor, uputilo je obaveštenje, u kojem se kaže da nije reč o stršljenu, već o korisnom insektu.

- Iako, kako je već rečeno, podsećaju na stršljene reč je o mamutskoj osi (Megascolia maculata) veoma korisnom insektu, koji nije agresivan i ne napada ljude. Ženke su veće (oko 6cm) i imaju žutu glavu, dok su mužjaci nešto manji i sa crnom glavom, karakterišu ih žute mrlje na leđnoj strani abdomena. Ove ose se uvek nalaze u blizini trulih panjeva, a njihova veća brojnost ukazuje na prenamnoženje neke vrste tvrdokrilaca. Ženke polažu jaja u živu larvu tvrdokrilaca i tako parazitiraju na njima i samim tim se smanjuje brojnost ovih štetnih insekata. Odrasli se hrane nektarom, tako da su i značajni oprašivači - kažu u JKP "Zelenilo" Sombor, prenose mediji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

VREMENSKA PROGNOZA ZA 16. MAJ: Očekuje nas pravi letnji dan, temperatura do 31 stepen

Sve ovo ukazuje da se radi o korisnom insektu koji ne napada ljude i do sada nema zabeleženih slučajeva o tome dodaju u ovom preduzeću, što dalje ukazuje na to da je svaka vrsta straha bezrazložna.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar