6°C

Beograd

Photo: tanjug milos milivojevic

Izvor: Kurir.rs

VIRUS ZAPADNOG NILA VREBA NA ŠEST LOKACIJA U BEOGRADU! Najugroženije su OVE opštine!

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize izlovljenih komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila na 6 lokacija, vrlo specifičnom i senzitivnom metodom PCR-a.

ŽENA IZ NABRĐA ZARAŽENA VIRUSOM ZAPADNOG NILA! Evo šta kaže Štab za vanredne situacije

Trenutno u klopkama dominiraju komarci roda Culex tzv. kućni komarci, koji su upravo prenosioci ovog virusa. Reč je o komaracima izlovljenim u beogradskim opštinama Palilula, Surčin i Barajevo. Iz tog razloga će u ovim opštinama biti pojačani tretmani suzbijanja odraslih jedinki komaraca, a sugrađanima se savetuje povećan oprez.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Za larve ovih komaraca je karakteristično da se razvijaju u vodama bogatim organskom materijom, kakve se sreću u kanalima na teritoriji navedene tri opštine. Pored toga, ove larve se razvijaju i u vodenim staništima koje je napravio čovek, kao što su septičke jame, saksije, kante i burad s vodom, oluci, automobilske gume, fontane, ukrasna jezera i tome slično. Iz tog razloga apelujemo na građane da u cilju smanjenja brojnosti ovih komaraca redovno sa svojih imanja uklanjaju predmete i posude u kojima se može zadržavati voda, kao i da redovno čiste oluke i prazne septičke jame.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić pozvao je sugrađane da sada pokažu dodatan stepen odgovornog ponašanja.

- Molimo sugrađane da se ponašaju savesno, da obavezno koriste repelente, mrežice protiv komarca i da izbegavaju boravak napolju tokom perioda najveće aktivnosti ovih insekata što je u terminu od 19.00 do 24.00 časa, kada i naše ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca. Pojava virusa Zapadnog Nila je bila očekivana. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša - kaže direktor JKP "Gradska čistoća", Marko Popadić koji je još jednom apelovao na sugrađane da ne ometaju akcije preduzeća i dozvole ekipama intezivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije.

On je upozorio da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" nastaviće svakodnevno sprovođenje monitoringa brojnosti komaraca na 24 različite lokacije na teritoriji Beogradu, što ukupno čini oko 320 različitih tačaka obrađenih tokom jednog meseca, dok će laboratorija nastaviti analize izlovljenih uzoraka.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" od ove godine bogatiji je za dva čamca pomoću kojih se vrlo uspešno obavljaju tretmani suzbijanja kako odraslih formi komaraca, tako i larvicidni tretmani. Takođe, bogatiji je i za dva specijalizovana amfibijska vozila pomoću kojih se doseže do vrlo nepristupačnih terena, što je od posebnog značaja za monitoring komaraca i larvicidne tretmane.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar