12°C

Beograd

Photo: Twitter/Printscreen

Izvor: Kurir.rs

REKTORKA BEOGRADSKOG UNIVERZITETA PORUČUJE: Moramo da naučimo da živimo i radimo s koronom

Golden Rose ad

Visoko obrazovanje je brzo reagovalo na pandemiju koronavirusa i većina fakulteta je za kratko vreme prešla na nastavu na daljinu, koja je studentima bila zanimljiva. Što se nastave tiče, primenjivani su različiti pristupi, neki nastavnici su držali nastavu pomoću alata za video-konferencije, a drugi su slali studentima audio ili obične prezentacije. Za predmete na osnovnim studijama, koji su pokriveni udžbeničkom literaturom, takva predavanja su davala rezultate i usmeravala studente u učenju.

Onlajn konsultacije su pomogle da se lakše savlada gradivo. To je bio plan, a da li se u praksi realizovao? Uglavnom da. Suština leži u našoj (ne)pripremljenosti za rad na daljinu. Uz časne izuzetke, mi nismo izvodili onlajn nastavu, realizovali smo hitnu nastavu na daljinu. Iako se metodologija onlajn nastave pomoću alata za učenje na daljinu promoviše u Srbiji već dugi niz godina, nastavnici je nisu masovno prihvatili. Na nekim fakultetima i u pojedinim oblastima je popularna i u praksi utemeljena. Za ostale nastavnike i saradnike je u martu nastupio period ekspresnog upoznavanja sa onlajn alatima, kao što su platforme za učenje na daljinu i alati za video-konferencije. Većina nastavnika i saradnika se snašla i prilagodila, na čemu im treba iskreno čestitati jer je priprema zahtevna i obimna.

A šta je sa studentima? Ima dosta studenata koji iz srednje škole ulaze u visoko obrazovanje bez sposobnosti koje su od ključnog značaja za uspešno studiranje. Te često nedostajuće sposobnosti su: tehnika učinkovitog učenja, definisanje prioriteta i racionalna raspodela vremena. U okruženju kolega i u akademskoj atmosferi ove slabosti se prevazilaze redovnim zajedničkim aktivnostima na fakultetu. Neki studenti, prepušteni sami sebi u karantinu, imali su probleme da urede svoj dan i da sebi nametnu disciplinu redovnog rada. Treba spomenuti i činjenicu da svi studenti nisu imali iste uslove za rad, odgovarajući pristup internetu i računar, koji su možda morali da dele sa drugim ukućanima.

SAZNAJTE JOŠ

NOVI KORONA PRESEK U SRBIJI: 11 osoba preminulo!

SRBIJA JE NA ŽUTOJ LISTI! Medicinski pregled za srpske državljane!

VESIĆ ZA HAPPY TV: U kontejnerima oko Skupštine pronađeni blokovi za gađanje policije! (VIDEO)

Čuveni košarkaški stručnjak Miroslav Nikolić sinoć smešten u beogradsku bolnicu!

PREDLOG ZA NEDELJNU POSLASTICU! Ovako se pravi čuveni bakin kolač!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad