27°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Informer.rs

DETALJNI PLAN! Ovako će od 1. septembra biti ORGANIZOVANA ŠKOLSKA GODINA!

Osnovci od prvog do petog razreda u školu će ići svaki dan i imaće četiri časa po 30 ili 35 minuta.

SAZNAJTE JOŠ

HAOS U LAŽNOJ DRŽAVI! Kurti se OGLASIO uznemiren: Moli za POMOĆ!

IZMENJEN SPISAK GRANICA: Ovde Srbi mogu bez PCR testa za Kovid 19!

HAOS! SLOVAČKA PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE: Bratislava tvrdi da je reč o opasnim špijunima!

POČELO KAŽNJAVANjE: Evo koliko BAHATIH VOZAČA je snimilo OKO SOKOLOVO

Šestaci, sedmaci i osmaci u školskim klupama menjaće se naizmenično, jedan dan uče u školi, sutradan od kuće, otkriva  ministar prosvete Mladen Šarčević!

Prema njegovim rečima, srednjoškolci će nastavu pratiti po kombinovanom modelu, pa će jedne nedelje ići u školu, dok će sledeće sedmice predavanja pratiti onlajn od kuće.

 

Konačna odluka

 

- U Ministarstvu pravimo detaljnu analizu, jer imamo škole koje imaju malo učenika, malo odeljenja, a puno mesta. Sa druge strane, ima i onih škola koje su prebukirane, poput gimnazija u velikim gradovima. Ovo su još uvek samo predlozi, dogovaramo se još oko nekih detalja i sitnica, a konačna odluka sa svim pojedinostima biće doneta u utorak - kaže ministar.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će razredi u osnovnim školama biti podeljeni tako da maksimum bude 15 đaka u učionici, dok će srednjoškolci koji moraju da idu na praksu i ići.

OVO MORATE ZNATI

Tramp napustio konferenciju zbog pucnjave kod Bele kuće!

SVE U PLAMENU! Napadnuta NAJVEĆA RUSKA BAZA U Siriji! (GALERIJA)

NE MOGU NI DA PRIVIRE: Ruski LOVAC ponovo PRESREO američki izviđački AVION iznad Crnog mora!

Srđan Dragojević JAVNO ismeva SMRT Isidore Bjelice: Večna kuća "Pop-aleja"

Kon: Decu vakcinisati samo ako imaju hroničnu bolest!

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da nije "najpametnije" vakcinisati decu jer ona imaju najblaže simptome, osim ako nemaju neku hroničnu bolest.

- Ukoliko roditelji žele da vakcinišu svoje zdravo dete, moći će to da urade - rekao je Kon.

- Odlučeno je da bude omogućen produžen boravak, da časovi budu skraćeni, a da se između njih dezinfikuju prostorije. Deca će tokom odmora morati da nose maske. Najbolje je da roditelji svakog jutra pre polaska u školu mere temperaturu. Svako dete koje ima povišenu temperaturu ne treba da dođe. Škole će voditi računa da imaju dezinfekciona sredstva, ubruse i ostalo i da između smena obezbede odgovarajuće čišćenje i dezinfekcije - istakao je Kon.

Ono što je važno jeste da će roditelji dobiti uputstvo kako da proveravaju zdravstveno stanje dece pre polaska u školu. Ovaj video koji se priprema zajedno sa Unicefom biće emitovan na svim nacionalnim frekvencijama.

Bolje uz vršnjake

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović napominje da deca moraju ići u školu, jer je u tom mladom uzrastu veoma važno da budu sa svojim vršnjacima i da se razvijaju.

- Deca moraju da pođu u školu, nema socijalno-psihološkog razvoja deteta ako ono uči onlajn. To je posebno važno za prvake i đake drugog razreda osnovne škole i zato se za ovu odluku pitaju i roditelji. Škola će kontrolisati u kakvom su deca zdravstvenom stanju, kao i da njihov smeštaj bude takav da mogu da drže distancu - rekao je on i dodao:

- Pozivam roditelje da donesu važnu odluku sa stanovišta zdravlja deteta i da shvate da je bitno da se odlazi u školu. Za njihov razvoj je važno da su među vršnjacima.

Bulat: Predavanja onlajn, na fakultete zbog prakse i ispita

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat kaže da je još uvek rano za odluku jer do početka akademske godine ima još mesec i po dana.

- Ono što je važno jeste da su fakulteti spremni za svaki scenario. Ukoliko situacija sa koronavirusom bude kao sada, ne previše dramatična ali sa velikim brojem obolelih, studenti će najverovatnije predavanja pratiti onlajn, a na fakultete će dolaziti kako bi odradili praktični deo, ispite i kolokvijume. U tom slučaju moraće obavezno da nose maske, a grupe će biti manje, kako mere i nalažu. Ako, pak, epidemiološka situacija bude ozbiljnija nego sada, sve što bude moglo radiće se onlajn, a zatim će se nadoknađivati kada to bude moguće. Takođe, odluka koja bude doneta neće biti konačna, nego će se studenti vratiti svakodnevnim obavezama kada epidemija bude pod kontrolom - rekao je Bulat.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti