28°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

AUSTRIJSKI PREMIJER JE ŠOKIRAO IZJAVOM O VAKCINI: Razotkrio NOVU NOĆNU MORU PANDEMIJE koja nas čeka

Australijski premijer Skot Morison uspeo je da jednim komentarom pozitivnu priču o virusu korona pretvori u katastrofu u odnosima s javnošću i istakne potencijalnu narednu noćnu moru pandemije - borbu protiv vakcina.

Govoreći o planu za obezbeđivanje besplatne imunizacije na korona virus svim građanima Australije, Morison je u sredu rekao da će "očekivati da vakcinacija bude onoliko obavezna koliko bi to moglo da se učini", uz izuzeća iz medicinskih razloga.

Ministarka zdravlja Karen Endruz ponovila je tu tvrdnju rekavši da Vlada "gleda na vakcinu kao obaveznu". Ali do srede uveče, Morison je već odustao, govorivši na radio stanici "2GB" da "vakcina neće biti obavezna... U Australiji nema obaveznih vakcina".

OVO MORATE ZNATI

"BRANILA SE OD MONSTRUMA": Muž zaklane Katice otkrio NOVE DETALJE

ROMANI ISKLJUČILI STRUJU: Otišla u Banjaluku da ne bi sedela u mraku

HAPŠENJE U BORU: Nestalo 800 kg bakra iz livnice

- Niko nikoga neće prisiljavati da nešto učini kao obaveznu meru, ali ćemo sigurno podstaći ljude da to preduzmu. Svi moraju da razumeju šta ovde želimo da postignemo - rekao je Morison.

Preokret u Morisonovim izjavama usledio je nako što su se grupe za borbu protiv vakcinacije u Australiji, ali i širom sveta, "hvatale" za njegove prethodne komentare, od kojih mnogi ukazuju na navodne planove da se ljudima nameće određeni narativ o virusu korona.

Leri Kuk, vodeći američki antivakser i osnivač pokreta "Stop obaveznim vakcinama", na svom Instagram profilu objavio je da "Australija snažno podstiče obaveznu vakcinaciju protiv kovida".

"Da li je neko iznenađen? Nadam se da ne. To je, na kraju krajeva, planirana pandemija", dodao je, pomenuvši široko diskreditvani video koji je postao viralan na Fejsbuku i drugim platformama, a koji je uključivao pogrešne tvrdnje o vakcinama.

Ben Garison, popularni desničarski karikaturista koji je u Belu kuću pozvan od strane Donalda Trampa, samo da bi poziv bio povučen zbog navodnog antisemitizma u njegovim delima, napisao je na Tviteru da Morisonovi komentari treba da "osveste Amerikance o nadolazećoj pretnji u vidu tiranije vakcije protiv virusa korona".

Uprkos ovim uverenjima, ranije ove nedelje vodeći američki epidemiolog dr Entoni Fauči istakao je da je obavezna vakcina protiv virusa korona i dalje malo verovatna.

- Ako neko iz šire javnosti odbije vakcinu, onda ne možete mnogo da učinite povodom toga. Ne možete naterati nekoga da primi vakcinu - rekao je u utorak Fauči.

I dok su komentari australijskog premijera Morisona stvorili nešto poput jadno definisanog cilja borbe antvaksera, skandal ukazuje na šire pitanje "neodlučnosti o vakcinama", koju je Svetska zdravstvena organizacija još pre pandemije virusa korona identifikovala kao jednu od deset najvećih pretnji za javno zdravlje širom sveta.

- Vakinacija je jedan od najdelotvornijih načina prevencije bolesti - trenutno sprečava dva do tri miliona smrtnih slučajeva godišnje, a dodatnih milion i po može se izbeći ako se poboljša sveobuhvatna vakcinacija - navodi SZO.

Ipak mnogi izbegavaju vakcinaciju, što dovodi do ponovne pojave poput boginja koje inače mogu da se spreče.

Prema podacima časopisa "Lancet", antivakserski sentiment zabeležen je u 90 odsto zemalja, a dok tu neki antivakseri tokom pandemije virusa korona promenili mišljenje o vakcinama, ona je samo pooštrila stavove drugih. Mnoge grupe mesecima vode kampanju protiv potencijalnog udarca Kovid vakcine, dok čak i naučnici upozoravaju da se to neće dogoditi bar još godinu dana.

"Kovid je prilika za rast antivakserskog pokreta. Opseg i rast pokreta protiv vakcinisanja otkrivenih našim istraživanjem posebno je zabrinjavajući s obzirom na to da naučnici procenjuju da bi 82 odsto populacije trebalo da postane imuno na Kovid, bilo zaražavanjem ili primanjem vakcine, kako bi se sprečilo širenje virusa", navedeno je u julskom izveštaju Centra za borbu protiv digitalne mržnje, nevladine organizacije koja radi na suzbijanju dezinformacija na internetu.

Anketa koju je u ime ovog centra sprovela britanska kompanija za istraživanja YouGov otkrila je da će 44 odsto Amerikanaca i 37 odsto Britanaca razmotriti da ne prime vakcinu protiv virusa korona čak i ako bi bila dostupna, što je slično rezultatu "Si-En-En" ankete sprovedene u maju.

Prošle nedelje, Majkl Kaputo, pomoćnik sekretara Ministarstva zdravlja SAD, rekao je da "vidimo više oklevanja kada je u pitanju kovid vakcina nešto što je bio slučaj sa drugim vakcinama. To se, naravno, tiče nas."

To bi trebalo da se tiče svih. Bez efikasne vakcine protiv virusa korona, čini se da trenutno nema drugog održivog načina za povratak u ono što je bila normala pre pandemije.

Brojni su snažni argumenti u korist obavezne vakcinacije, ali borba protiv virusa korona ne zahteva nužno takav potez. U 20. veku piliomijelitis je stavljen pod kontrolu zahvaljujući širokom razumevanju strahota te bolesti, a ne zato što su ljudi morali da budu primorani da prime vakcinu.

Koristeći se pretnjama ili nejasnim predlozima za kampanju protiv potencijalne vakcine protiv virusa korona, antivakseri zapravo čine takvu naredbu verovatnijom. Ako je procenat primanja vakcine prenizak da bi stvorio imunitet krda, vlade možda neće imati drugog izbora osim da primoraju stanovništo na primanje vakcine, zabrane deci da pohađaju nastavu ukoliko nisu vakcinisana ili na kraju, nalaganjem obaveze da vakcina bude primljena.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar