31°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

EKSPERTI OTKRIVAJU: Evo li deca kada krenu u školu smeju da posećuju bake i deke ili su za njih OPASNOST

Od početka epidemije korona virusa stalno se upozorava da su najstariji sugrađani najugroženiji i da zbog toga treba da vode najviše računa. Izolacija od proletos je upravo njima najteže pala ne samo zbog izolacije već i zbog preporuke da ne viđaju unuke u tom periodu. Da li će se sa početkom školske godine takva preporuka vratiti?

Kako se epidemiološka situacija popravljala, a mere relaksirale, bakama i dekama ni posle onog prvog prolećnog udara korone, nije bilo preporučeno da se sastaju sa unucima.

Ipak, kako se bliži nova školska godina dilema je da li je bezbedno da deca neki vikend provedu kod svojih baka i deka, s obzirom na to da će cirkulacija virusa na jesen biti mnogo veća, a dobro je poznato da su koltivi u tom peridu mesta širenja virusa.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da najstariji mogu da viđaju decu i unuke, ali bi bilo pametno da ti susreti prođu bez grljenja i ljubljenja.

- Mogu da ih viđaju, ali treba da bude jasno da grljenja i ljubljenja ne treba da bude, potrebno je držanje distance od najmanje jednog metra, i korišćenje zaštitne opreme - istakao je dr Kon

Kako je dodao, u domaćinstvima gde deca žive zajedno sa bakama i dekama to je teško sprovesti, ali treba voditi računa. Dodao je još i to da će stariji sami znati da nađu meru i da se čuvaju.

Na ovo pitanje odgovorio je i epidemiolog Zoran Radovanović koji ima vrlo sličan stav kao i dr Kon.

On je  izjavio da za njega nema dileme da li bi poslao dete u školu, ali ga ne bi slao kod bake i deke.

OVO MORATE ZNATI

"BRANILA SE OD MONSTRUMA": Muž zaklane Katice otkrio NOVE DETALJE

ROMANI ISKLJUČILI STRUJU: Otišla u Banjaluku da ne bi sedela u mraku

HAPŠENJE U BORU: Nestalo 800 kg bakra iz livnice

Takođe, on bi ograničio i kontakt dece sa trećom generacijom.

Psiholozi savetuju "Skajp"

Sa psihološkog apekta gledano, i bakama i dekama ali i njihovim unucima, teško pada to što ne mogu biti bliski sa svojim bakam i dekama

Kako je savetovala psiholog Nikolina Milosavljević, u skladu sa detetovim godinama treba objasniti kako se moraju ponašati sa svojim bakama i dekama, a da budu sigurni da se neće zaraziti.

- Ukoliko je dete mlađe od 3 godine, veoma je teško rečima detetu objasniti da kada je u istoj prostoriji sa svojim najbližima njih ne sme da zagrli i da mora da drži razdaljinu, tako da bi za njih najbolje bilo da kontakte odražavaju onlajn - objašnjava Milosavljević.

Ako je pak dete ima između 3 i 6 godina, onda sa njima važno iskomunicirati na pravilan način. Njima se najbolje može objasniti kroz alegorične priče zbog čega oni još ne smeju prilaziti blizu svojim bakama i dekama.

- Deci starijoj od šest godina najlakše je svakako objasniti trenutnu situacija, ali je to najbolje učiniti kroz postavljanje pitanja, kao na primer: "šta misliš zašto je važno da se ne grlimo?". To je čak poželjno da urade i same bake i deke kada razgovaraju sa svojim unucima - objašanjava psiholog.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar