4°C

Beograd

Photo: ministarstvo odbrane

Izvor: alo.rs

GORI PEŠTER Vojska Srbije na liniji odbrane (FOTO)

Na Privremenom poligonu "Pešter“ danas je izvedena generalna proba sutrašnje Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020“.

- Danas smo videli za šta se Vojska Srbije pripremala svih ovih meseci, ali i svih ovih godina. Ovakva vojska nije vojska koja se pravi za jedan dan, to je produkt i plod strpljivog, upornog rada, to je ogromni entuzijazam i ogromna motivacija svih pripadnika Vojske Srbije - rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa načelnikom GŠ VS generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao generalnoj probi vežbe.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće vežbi "Sadejstvo 2020“

Kako je istakao ministar Vulin, država Srbija može da bude ponosna na ove ljude i "može da bude sigurna da dok ima ovakve ljude i ovakvu vojsku da će mir još dugo vladati“.

General Mojsilović rekao je da su na generalnoj probi prikazane "kompleksne radnje i postupci na taktičkom i operativnom nivou.

- U potpunosti sam zadovoljan onim što sam danas video, s obzirom na to da je sadejstvo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Kopnene vojske ostvareno veoma precizno po mestu i vremenu, a učinak vatre na ciljevima je bio impozantan. Možemo da se pohvalimo i sposobnostima koje do sada nisu bile vidljive ni prikazane, a od danas u potpunosti ulaze u sferu dugoročnog ne samo plana razvoja sistema odbrane nego i na taktičkom nivou, gde dolazi do izražaja jedna vrsta kohezije - istakao je načelnik Generalštaba.

Na vežbi „Sadejstvo 2020“ učestvuje oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova. Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će prvi put zajedno dejstvovati na jednoj ovakvoj vežbi.

Biće prikazan deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom. U skladu sa brojem angažovanih jedinica reč je o jednoj od većih vežbi imajući u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti