27°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

LOŠE VESTI ZA VOZAČE: Sledeće godine na snagu stupa PROPIS zbog kog mnogi NEĆE MOĆI DA REGISTRUJU KOLA

Od jula naredne godine biće obavezno merenje ovalnosti kočnica na tehničkom pregledu a ukoliko ta vrednost nije mana od 20 odsto po točku, vlasnici neće moći da registruju automobil, jer će sistem za kočenje tretirati kao neispravan. U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATP) upozoravaju da je postavljena granica veoma rigorozna i da neće moći da je ispoštuje ogroman broj vozila. Oni predlažu da se dozvoljeni procenat odstupanja poveća, što bi odredili stručnaci, ili da se ovo merenje ne obavlja.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Ivan Ivković kaže da u ovom trenutku ili bliskoj budućnosti nije nužno da se ovalnost kočnica, u granici od 20 odsto, uvrsti kao norma za ocenu ispravnosti kočinog sistema.

OVO MORATE ZNATI

VUČIĆ: Ovo je vojska svih građana Srbije, snažimo je da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas

Vokera "iritira" to što ga Vučić i dalje pominje!

DEMANTUJU SVE PRIČE O "VARANJU": Ispovesti ljudi o čudima u manastiru Tumane

BORI SE ZA ŽIVOT: Bivši košarkaš Partizana u teškom stanju, već 15 dana je u bolnici

- Bezbednije je vozilo kome je izmerena manja ovalnost kočnica po svakom točku, ali ne radi se o presudnom faktoru. To je potrebno uvesti kao kriterijum ispravnosti kočinog sistema, ali ovalnost u granicama od 20 do 30 odsto ukazuje da su performanse i efikasnost kočnog sistema u tolikoj meri narušeni da je vozilo potrebno proglasiti neispravnim - objašnjava Ivković.

Moguće je, kako ocenjuje Ivković, da će propisana norma biti problem za veliki broj vozila imajući u vidu da je prosečna starost putničkih automobila u Srbiji oko 17 godina. Slobodan Valdevit iz NATP ističe da će novi propis žestoko da pogodi naš vozni park, a ne utiče na bezbednost.

- Ovalnost bi morala da bude znatno veća od 20 odsto da bi vozilo bilo nebezbedno. To se ne oseća na uređaju, nijedan vlasnik ne može da primeti ni mnogo veći procenat odstupanja. Kada pedala počne da se pomera gore-dole prilikom kočenja ili kada pravi vibraciju, tada je deformacija znatno veća od 20 odsto - kaže Valdevit.

U julu naredne godine navršava se rok od tri godine koji je dat tehničkim pregledima da prilagode svoje objekte za merenje ovalnosti diskova. Neki su to već učinili i primenju ovaj propis. I sadašnja situacija je, kako ocenjuje Valdevit, prilično apsurdna, jer vlasnik vozila može da bira da li će ići na tehnički kod nekog ko meri ili kod onog ko to ne čini. Vozači treba da znaju da čak ni novi disk nije garancija da će biti zadovoljeni traženi procenti.

- Dešavalo se da su na tehničkom "pali" automobili koji su došli sa potpuno novim diskovima, jer sve zavisi od proizvođača i kvaliteta - naglašava Valdevit.

Profesor Ivković smatra da bi ovalnost kao parametar za ocenu ispravnosti kočinog sistema vozila trebalo uvoditi postepeno. Od naredne godine treba krenuti sa merenjem i upeznavanjem vozača sa novim propisom, a primena bi trebalo da počne u budućem periodu sa pažljivo definisanim normama, u skladu sa voznim parkom Srbije.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

VESIĆ: Za sada u Beogradu neće biti pooštravanja mera

KORONA MOŽE BRZO DA BUKNE: Ministarstvo zdravlja upozorava lokalne vlasti zbog ukidanja vanrednog stanja u Novom Pazaru

MIHAJLOVIĆ: Za potpunu jednakost žena i muškaraca

KON: "Sve će se manifestovati za 10 DANA, situacija se OZBILJNO POGORŠAVA"

Kontrola ovalnosti kočnica definisana je direktivom EU, a u našem zakonodavstvu "Pravilnikom o podeli motornih vozila".

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, ocenjuje da se u Srbiji sistematski najviše napora ulaže u najmanje goruće problema.

- Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je ponašanje učesnika u saobraćaju, zatim nebezbedni putevi, a na treće mestu je tehnička neispravnost vozila. Najviše resursa trošimo i najstrože propise donosimo u oblasti tehničke ispravnosti vozila, koja jeste bitna, ali sa druge strane mnogo se manje bavimo putevima -objašnava Onanović.

Profesor Ivan Ivković objašnava da ovalnost kočnica predstavlja neujednačenost sile kočenja po obrtu točka i da je to samo jedan od parametara za ocenu ispravnosti kočnog sistema vozila. Do ovog variranja dolazi zbog deformacije doboša, odnosno diska.

- Uzroci ovih promena mogu biti intenzivno kočenje u kombinaciji sa nepovoljnim uslovima vožnje kao što su naglo zagrevanje i hlađenje doboša ili diska, zatim greške u njihovoj proizvodnji, korišćenje neadekvatnih materijala...- navodi Ivković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar