4°C

Beograd

Photo: Pixabay.com/Printscreen

Izvor: Blic.rs

ALARMANTNO! MOGUĆ NAJGORI SCENARIO: Za nedelju dana broj zaraženih u bolnicama se DUPLIRAO, a to nije jedina zabrinjavajuća brojka

Dešava nam se ono na šta su lekari upozoravali - juče smo prešli 1.000 zaraženih za dan, tačnije 1.053, a ono što je takođe zabrinjavajuće jesu još dve brojke - za samo sedam dana u Srbiji je broj hospitalizovanih dupliran, a drastično se povećao i broj osoba na respiratoru.

Naime, prošlog ponedeljka, prema zavaničnim podacima prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Srbiji smo imali 408 osoba na bolničkom lečenju, a 24 njih bilo je na respiratoru.

Ove brojke su tokom nedelje postepeno rasle, da bi juče došli do čak 823 pacijenata u bolnicama, a na veštačkoj ventilaciji nalazi se njih 38.

Ovaj podatak svakako izaziva zabrinutost pogotova sada kada stručnjaci najavljuju da smo tek na početku trećeg talasa. A ako smo tek na početku i ove brojke nastave da rastu ovom brzinom, postavlja se pitanje da li nam preti i kolaps zdravstvenog sistema.

Na ovo je upozorio i imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janaković. On je upozorio da građani moraju da se pridržavaju mera kako "ne bi svi bolnički kapaciteti bili popunjeni", a "takav požar kad se razbukti je teško ugasiti".

- Treći talas ima potencijal da bude jači od prethodnih, a da će to i biti i koliko će trajati zavisi od toga koliko se budemo pridržavali mera. Nastojaćemo i da ga prolongiramo, kako ne bismo doživeli kolaps zdravstvenog sistema. Mnogo je teže gasiti požar kada se razbukti - naveo je dr Janković.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

DR NESTOROVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE NAPUSTIO KRIZNI ŠTAB: Prokomentarisao i postavljanje dr Kisić na ministarsko mesto

DONETA PRESUDA: Vođa kulta u kom je bila unuka Jelisavete Karađorđević osuđen na 120 godina ZATVORA

SINIŠA MALI O POKRENUTOJ PETICIJI: Spremni smo da menjamo neke zakone,ali porez mora da se plati

NIKAD DOSTA: Amerika i Rusija se otimaju za novi deo teritorije, najveći u istoriji!

Putin i Erdogan razgovarali o Nagorno-Karabahu

Ponovo ravnamo krivu

On je takođe objasnio da je izvesno da će ovaj talas imati potencijalno veću snagu nego drugi talas korona virusa od letos, a "ravnanje krive" je ponovo postao aktuelan termin.

Ravananje krive je ključno da bi se izbeglo prepunjavanje bolnica, jer nijedan zdravstveni sistem ne može da izdrži ogroman broj obolelih u kratkom periodu, čemu svedoči alarmanta situacija sa početka epidemije u Italiji i Španiji, a potom i u mnogim drugim zemljama.

Sa Jankovićevim rečima saglasan je i dr Predrag Kon koji takođe smatra da će ovaj talas korone trajati duže nego prethodni, a trend rasta zaraženih će se nastaviti i sledećih nedelja.

- Očekuje se taj porast da traje još ove nedelje i sledeće. Ako uspemo da ga usporimo, onda će i treće nedelje da ide taj porast, ali onda bi to bilo usporeno i dobro bi bilo što je ovako paradoksalno. Posle toga, nadam se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu - upozorio je dr Kon 

A kakvo je trenutno stanje u bolnicama

Da se povećava broj pacijenata na bolničkom lečenju rekao je pre dva dana i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao novinarima da je Arena primila prve kovid pacijente i da se u tom trenutku tamo nalazi petnaestak bolesnika.

- Popunjenost kapaciteta kovid bolnica prešlo je 60 odsto tako da smo otvorili i Arenu - rekao je Lončar i dodao da će pacijenti sa lakšom kliničkom slikom iz bolnica KBC "Dragiša Mišović", VMC Karaburma, KBC Bežanijska kosa i Infektivne klinike biti prebačeni u Arenu - rekao je Lončar.

Kako je dalje pojasnio, u Areni su stvoreni uslovi i za priključivanje respiratora, te da će u krajnjoj nuždi moći da se tretiraju i najteži pacijenti.

- Spremamo se za najgori scenario, pratimo šta se dešava i u regionu i Evropi. Mislim da smo se više opustili nego što je trebalo. Srbija još uvek ima dobar rezultat ali sve može da se promeni ukoliko se ne budu poštovale mere. Apelujem na sve građane da se ne igramo mačke i miša sa merama, jer moramo da mislimo i na pacijente koji boluju i od drugih bolesti - istakao je Lončar.

"Infektivna u Nišu za dan, dva biće puna"

Bolnički kapaciteti se polako popunjavaju i u Nišu jer se beleži i blagi porast obolelih.

- Zaražavaju se relativno mladi i srednje životne dobi. Kapaciteti se popunjavaju na našoj klinici, očekujem da ćemo za dan dva biti puni, a nakon toga će i drugi preuzimati kovid pacijente - izjavio je za medije prof. dr Miodrag Vrbić, direktor Infektivne klinike u Nišu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar