11°C

Beograd

Photo: youtubee/printscreen

Izvor: alo

U SRBIJU STIŽU KORONA VAKCINE: Evo kada će građani moći da prime ovo cepivo

Golden Rose ad

Posle „Fajzerove“ i ruske vakcine „sputnjik V“, u Srbiju danas stiže i oko 1.000.000 doza kinske vakcine kompanije „Sinofarm“, potvrdio je za medije dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

On za naš list navodi da se kineska vakcina daje u jednoj dozi za razliku od „Fajzerove“ i ruske vakcine i dodaje da bi već od ponedeljka mogla da bude u upotrebi.

- Agencija za lekove i medicinska sredstva proveriće dokumentaciju i ispitati sve što je neophodno kako bi se izdao sertifikat za bezbednu upotrebu tih vakcina, kao i što se radilo u slučaju vakcina koje već imaju upotrebu u Srbiji. S obzirom na to da naša Agencija za lekove sarađuje sa ostalim agencijama u svetu, a mnoge zemlje, poput Turske, su već dale dozvolu za kinesku vakcinu „Sinofarm“, mislim da ni kod nas neće biti nikakve prepreke da se izda dozvola za upotrebu te vakcine - ističe za medije dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

Kaže i da očekuje da već od početka sledeće nedelje kineska vakcina bude u upotrebi.

- Vakcina sadrži umrtvljeni koronavirus, odnosno rađena je po staroj metodi. Sve pojedinosti u vezi sa tom vakcinom znaćemo u subotu i izdaćemo informator i za tu vakcinu, kao što smo dosad i činili za svaku koja je u upotrebi. Radi se o vakcini koja se daje u jednoj dozi za razliku od „Fajzerove“ i „sputnjik V“ koje se daju u dve doze, mnogo je lakša za primenu i nema nekih ograničenja - pojašnjava dr Đerlek.

On navodi da se dobrovoljno za vakcinaciju protiv koronavirusa od ponedeljka do juče preko portala „eUprava“ prijavilo oko 200.000 građana.

- U petak je u svih deset beogradskih domova zdravlja počela vakcinacija građana koji su se prijavili preko portala „eUprava“. Od subote počinje vakcinacija u Subotici, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Čačku, Šapcu i Loznici - navodi se za medije

Mali se prijavio za kinesku vakcinu

Ministar finansija Siniša Mali prijavio se juče preko portala „eUprava“ za vakcinaciju protiv koronavirusa. On je na Instagramu napisao da je njegov izbor kineska vakcina i pozvao sve građane da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida -19 preko portala eUprave.

Počela vakcinacija građana koji su se prijavili preko portala „eUprava“

OVO ĆE VAS ZANIMATI: 

Fajzer će smanjiti isporuke vakcije za Evropu

U Vladi CG završen sastanak sa Ðukanovićem

POVODOM MASOVNE VAKCINACIJE ODRŽAN SASTANAK: Od ponedeljka kol-centri za pomoć starijima oko imunizacije

EVROPSKA UNIJA PRETI BOSNI: Situacija sa migrantima je neprihvatljiva!

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Preporučeno iz iste kategorije

SAZNAJTE PRVI U „DOBRO JUTRO SRBIJO"- Deca na respiratorima se bore za život! Srbi se na izborima na KiM bore za svoja prava! Ispovest majke koja čeka pravdu za ubistvo ćerke!

"VILA SA KOŠARA" na proslavi BIA: Niko nije ostao ravnodušan emotivnim izvođenjem (VIDEO)

PATRIJARH PORFIRIJE NA JAHORINI: Njegova svetost i mitropoliti posetili su crkvu u izgradnji na platou Poljice!

PATRIJARH PORFIRIJE: Neophodno je da prepoznamo Živoga Boga kao Spasitelja!

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U JABLANIČKOM OKRUGU: Registrovano je novih 128 slučajeva zaraze korona virusom!

Pojačan saobraćaj na auto-putevima, ali i unutar gradskih sredina!

Golden Rose ad