11°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

BRNABIĆ: Srbija pokazala da i u najtežim trenucima može da bude najbolja

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da se Srbija kada je najteže, kao sada, ponaša najozbiljnije, daje pomoć svim svojim partnerima, dok je EU pokazala da pod pritiskom ne poštuje vladavinu prava.

Brnabić je kazala da se sada vide neverovatne stvari, kako EU reaguje pod velikim pritiskom, situacijom koja nije ništa teža od drugih zemalja sveta u vezi nabavke vakcina.

- Svi se jednako bore. I mi imamo potpisane ugovore za više od 6,5 miliona vakcina, a u ponedeljak i utorak dodatno ćemo potpisati ugovor za 11 miliona vakcina - navela je ona.

Brnabić je kazala da se u toj situaciji vidi kako EU, koja propagira vladavinu prava, objavljuje poverljiv ugovor sa AstraZenekom kao pritisak da isporuči vakcine članicama Unije.

- Ako ne stojite iza vladavine prava u ovako teškim trenucima, ne možete doći Ani Brnabić da je pitate gde je vladavina prava. Mi se jednako ponašamo u teškim trenucima, kao i kada je sve normalno - podvukla je premijerka.

Šta više, ističe, kada je najteže Srbija se ponaša ozbiljnije i daje pomoć svim svojim partnerima.

- Lako je biti dobar kada je lako, ali teško biti solidaran kada su najteži trenuci kao danas. Srbija svojim ponašanjem pokazuje novo lice, pokazala je da i u najtežim trenucima da može da bude najbolja - naglasila je Brnabić.

Podsetila je da Srbija ima najbolje ekonomske rezultate u celoj Evropi, o čemu će se tek pričati kada Eurostat izađe sa svojom statistikom.

SAZNAJTE JOŠ I: 

IZLAZ IZ KOVID TUNELA BLIZU: Evo kad se život konačno vraća u normalu

OBLAČNO I OSETNO HLADNIJE S KIŠOM I SNEGOM: Temperatura do 10 stepeni

CRNA SUBOTA IZA NAS: Teška NOĆ u BEOGRADU, četiri saobraćajne nezgode, više povređenih

VOZIO POD DEJSTVOM PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI: U rezervoaru nađen kokain,policija odmah reagovala

- Daleko smo najbolji u Evropi i to nije slučajnost. Srbija se izdvaja kao izuzetno jaka, ozbiljna zemlja, koja u najtežim okolnostima može svojim građanima da obezbedi vakcine, lekove, izgradi dve bolnice - poručila je ona.

Naša pozicija drugog u Evropi, prema njenim rečima, ne može biti kompromitovana, može samo da ide na bolje.

- Slanje inspekcije u AstraZeneku, zatvaranje granica EU, ne pomažu u ovoj situaciji - podvukla je Brnabić, ali i navela da zna kako se ona teško oseća u neizvesnosti oko vakcina, pa može da pretpostavi kako se osećaju u Briselu.

- To pokazuje i koliko se nama vratila najozbljnija spoljna politika da imamo odlične odnose sa EU, SAD, Kinom, Rusijom, Indijom, zemljama koje danas proizvode vakcine. Dobro je što Srbija nije posmatrala vakcine kao veliko spoljnopolitičko pitanje, već pitanje zaštite građana. Potpisali smo prvi sa Fajzerom, ali i Sinofarmom. Sinofarmova vakcina je svakako među najboljima, ako ne najbolja vakcina. Isključiti takvog partnera samo što je Kina, nije dobro - kazala je Brnabić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar