37°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

SRČANI PROBLEMI U DOBA KORONE: Dr Ristić upozorava na OBAVEZNU proveru ovih parametara

Kao važan parametar zdravlja srca doktor Ristić navodi masnoću u krvi, zbog čega kao jedan od načina da smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti navodi bolju kontrolu masnoća u krvi.

VESTI DANA

PROMENE U ZDRAVSTVU: Trudnice će dobijati naknadu i bez uplaćenih doprinosa, a menja se i pitanje bolovanja zaposlenih

UJUTRU OBLAČNO I SA MRAZOM: Pogledajte kakve nas temperature očekuju narednih dana

"ĆIRILICA"! SRBIJA NE SME DA SE ODREKNE KOSOVA I METOHIJE!

Kardiovaskularne bolesti veoma su česte u Srbiji i jedan su od glavnih uzroka smrti. Šta možete da uradite kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti pitali smo poznatog kardiologa iz Kliničkog centra Srbije, prof. dr Arsena Ristića.

- Način da se smanji kardiovaskularni rizik i poboljša zdravlje srca je bolja kontrola krvnog pritiska. Ciljne vrednosti za merenja u kućnim uslovima su ispod 135/85 mmHg - kaže dr Ristić.

Takođe, kao važan parametar zdravlja srca navodi masnoću u krvi, zbog čega kao jedan od načina da smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti navodi bolju kontrolu masnoća u krvi.

- LDL holesterol ispod 2,4 mmol/l u opštoj populaciji, a ispod 1,8 mmol/l kod osoba sa visokim kardiovaskularnim rizikom i ispod 1,4 mmol/l kod osoba sa vrlo visokim kardiovaskularnim rizikom i onih koji su već srčani bolesnici - pojašnjava kardiolog.

PROČITAJTE JOŠ

Beograd: Izazvao saobraćajku pod uticajem alkohola i narkotika!

DRAMA U CRNOJ GORI SE NASTAVLJA: Ne ostavljaju na miru SPC i upokojenog mitropolita

U MELBURNU IZNENADJENJE: Srbija već ima predstavnicu u polufinalu Australijan opena!

HOROSKOP ZA 16. FEBRUAR! Ribe, poboljšajte svoju kondiciju!

Kao treći važan korak koji možete da preduzmete kako biste poboljšali zdravlje srca, dr Ristić navodi adekvatnu kontrolu šećera u krvi.

- Jutarnje vrednosti na tašte ne treba da prelaze 6,3 mmol/l, a glikolizirani hemoglobin HbA1c ne treba da prelazi 7 odsto - navodi doktor.

Pošto je poznato da su gojaznost, izostanak fizičke aktivnosti i pušenje ozbiljni faktori rizika za srčane bolesti, dr Ristić kaže da je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite da te štetne navike korigujete.

- Redovni odlasci na preventivne preglede za muškarce od 40. godine starosti, a za žene od 45. godine - dodaje dr Ristić, takođe su način da se poboljša zdravlje srca.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar