2°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Republika

MEŠANJE STRANIH SLUŽBI? Izbor patrijarha podgrejalo razne teorije

Uoči sutrašnjeg početka Svetog arhijerejskog sabora, na kom će biti izabran 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve grupa vladika se okupila u Kraljevu, gde su dobili jasan nalog službe jedne od država koje su bombardovale Srbiju da po svaku cenu spreče da neko od patriotski nastrojenih vladika postane patrijarh.

Trojici vladika - banjalučkom Jefremu, zagrebačkom Porfiriju i bačkom Irineju, koji imaju najviše šansi da budu izabrani za srpskog patrijarha, preti namerno zaražavanje koronom ili trovanje, upozoravaju izvori iz vrha SPC.

Uoči sutrašnjeg početka Svetog arhijerejskog sabora, na kom će biti izabran 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve grupa vladika se okupila u Kraljevu, gde su dobili jasan nalog službe jedne od država koje su bombardovale Srbiju da po svaku cenu spreče da neko od patriotski nastrojenih vladika postane patrijarh.

VESTI DANA

CRNA GORA SE ZAHVALJUJE SRBIJI NA DONACIJI: Premijerka Ana Brnabić sutra uručuje novi kontingent vakcina!

Novak ima REVOLUCIONARAN PREDLOG! Stigla podrška i od Zvereva: Tenis posle ovoga sigurno ne bi bio isti

LAVA KULJA! Proradila Etna, snimak uživo SEJE STRAH! Pepeo leti, urušen deo kratera (VIDEO)

KRIZNI ŠTAB NA POTEZU! Navijača na utakmici Zvezda - Milan MOŽDA I BUDE, ali samo pod ovim uslovima!

NOVI DETALJI UBISTVA SRPKINJE U ŠVAJCARSKOJ: Poznata sudbina dvogodišnjeg deteta

- Na listi su trojica srpskih patriota i vladike: banjalučki Jefrem, zagrebački Porfirije i bački Irinej. Vladikama koji se odavno nalaze na platnom spisku stranih sila ultimativno je naređeno da moraju da spreče izbor bilo koga od nabrojanih srpskih patriota na tron Svetog Save - tvrde upućeni u zakulisne igre pred održavanje sabora.

Kobna sednica

Antisrpske vladike, dodaju izvori, neće prezati od skandala, pa čak i demonstrativnog napuštanja sednice:

- Spremni su bukvalno na sve. Ide se čak dotle, a na to su nas upozorile službe jedne prijateljske zemlje, da postoji opasnost od apliciranja otrovnih ili zaraznih supstanci na predmete koje će koristiti trojica vladika sa tzv. srpske liste. Takvih primera bilo je u novijoj istoriji Srpske crkve, a zagonetno je i zaražavanje patrijarha Irineja u Podgorici - upozorio je izbor blizak SPC.

Trojica patriotskih vladika, ističe izvor, su targetirana jer ne pristaju da igraju onako kako drugi sviraju. Da nisu u pitanju samo spekulacije, potvrdio je verski analitičar Predrag Đokić, koji je ocenio da je ovakav scenario vrlo realan i moguć:

- Ako se uzme u obzir način na koji su se zarazili, a potom umrli vladika Amfilohije i patrijarh Irinej, pa lažne informacije koje proturaju vladika Grigorije, Ignjatije, Dobrijević i Maksim, jasno da je sve moguće. Mi ovde imamo, bukvalno, uticaj stranih službi na izbor patrijarha, što je nečuveno. Samo pogledajte šta piše Dojče vele, koji se usuđuje da govori o tome kakav srpski patrijarh treba da bude, daje preporuku da on treba da bude neko ko će da bude savremen, što znači da je to neko ko će se odreći Kosova.

Činjenice: Apostolski žreb

Patrijarh se bira tajnim glasanjem pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog duha

Biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora

Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova

Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu koje se zapečate i stavljaju u jevanđelje, takozvani "apostolski žreb"

Jednu od tri koverte izvlači monah Jovan (94), koji važi za najvećeg duhovnika u SPC, a bio je prijatelj i ispovednik patrijarha Pavla i Irineja

Sprema se skandal

Đokić naglašava da je obeležavanjem kao nefleksibilnih vladike banjalučkog Jefrema, zagrebačkog Porfirija i bačkog Irineja direktno ugrožena njihova bezbednost.

PROČITAJTE JOŠ

LAŽNA UZBUNA! Četiri dojave o postavljenim bombama u Moskvi u jednom danu!

POČIVAJ U MIRU! STRAVIČNA TRAGEDIJA: Poznati pevač POGINUO nakon JEZIVE saobraćajne nesreće

OGLASIO SE DOKTOR KON: Evo šta kaže o publici na utakmici Zvezda - Milan

- Ima ozbiljnih indicija da postoji mogućnost njihovog zaražavanja, a sve kako bi se sprečilo da neko od njih trojice dođe na čelo SPC. U slučaju da ipak bude izabran neko od patriotski nastrojenih vladika, razrađuje se plan da se napravi skandal i da oni, bukvalno, budu nepriznati za patrijarha, što je apsurd - dodao je Đokić.

Ističe da su do sada episkopi saborno donosili odluke i birali najboljeg među sobom, pa nema razloga da i sada ne bude drugačije bez obzira na uticaje stranih službi u izbor srpskog patrijarha.

Misliš da si protiv Vučića, a u stvari pomažeš Švabama

Injac je inače na društvenim mrežama objavio tekst u kom je raskrinkao nameru stranih službi.

- Taman kad pomisliš da si pametan i da si ukapirao da ti mediji kroje mišljenje, nasedneš na propagandu stranih medija na srpskom jeziku koji se kao horde njihovih predaka obrušavaju na tvoje nacionalne institucije. Glup si i misliš da se boriš protiv Vučića, dok zapravo pomažeš Švabama da razore tvoju crkvu, tvoju državu i tvoj narod. A njima ovo nije prvi put da su te zajebali da sam uništavaš svoje. Oni ovo rade vekovima, ali si ti glup da to shvatiš jer si gord i zato misliš da je moglo biti sve drugačije da je tebi lično bog nekako dao vlast - napisao je Injac.

Novinar i verski analitičar Željko Injac kaže da je još Vikiliks objavio da je SPC zanimljiva bezbednosnim službama zapadnih zemalja jer je smatraju produženom rukom države, što apsolutno nije istina.

- Ne čudi me što strane službe pokušavaju da diskredituju episkope patriote, koji ne žele i ne mogu biti fleksibilni po pitanju nacionalnih i crkvenih interesa jer bi to značilo izdaju. Vladikama Jefremu, Porfiriju i Irineju bačkom se zamera što su uvek bili lojalni srpskom narodu i državi, nemaju mrlja i ne mogu ničim biti ucenjeni - rekao je Injac.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad