10°C

Beograd

Photo: happybsc

Izvor: Alo.rs

ĐERLEK UPOZORIO: Korona žurke će tek doći na naplatu! Opustili smo se!

Vakcinacija je samo moćno sredstvo kojim ćemo doći do kolektivnog imuniteta, ali samo prva doza ne znači da možemo da se opustimo.

Građani su se previše opustili, posebno zbog masovne vakcinacije koja je u toku. Ipak, zaboravljaju da se na imunitet i pored vakcine čeka oko 40 dana, a da prva doza ne znači da ste zaštićeni, kaže državni sekretar.

Dr Mirsad Đerlek kaže da je zabrinut trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji, a posebno kada se pogledaju slike i snimci sa korona žurki i zimovališta. Sve ovo će nam, kaže on, doći na naplatu kroz nekoliko dana.

PROČITAJTE JOŠ

PUCNJAVA U PRIŠTINI: Dve osobe povređene!

JOKIĆ PONOVO SJAJAN! Postigao 33 poena!

KRAJ LEDENOG TALASA: Narednih dana temperatura i do 20 stepeni!

- Građani su se previše opustili, misleći da će vakcinacija sama da reši sve. Korona neće da se uplaši i pobegne, neće je rešiti ni vakcina, već moramo da je rešimo mi sami tako što ćemo biti kolektivno odgovorni. Vakcinacija je samo moćno sredstvo kojim ćemo doći do kolektivnog imuniteta, ali samo prva doza ne znači da možemo da se opustimo – kaže dr Đerlek.

Dodaje da se očekuje povećanje broja obolelih, pa je izdat nalog da se u kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu povećaju kapaciteti.

Puna skijališta, ali i žurke koje su organizovane prethodnih dana sigurno će doći na naplatu i, iako se ne očekuje scenario iz decembra, kada je u bolnicama bilo više od 9.000 ljudi, pogoršanje situacije je evidentno.

Imunizacija u Republici Srbiji se odvija odlično i priznanje ne dolazi samo od nas samih, već i iz regiona, Evrope i sveta, kaže za Pink državni sekretar.

Nada se da će se vakcinacija nastaviti ovim tempom, a kako bi se što pre dostigao kolektivni imunitet i kako bi se epidemija stavila pod kontrolu.

- Ponedeljkom nam redovno stiže kontigent Fajzer vakcina, a očekujemo i 125.000 doza Astra Zenece do kraja februara. Stižu nam i dodatne doze Spunjika i, u svakom slučaju, mislim da će predsednik Vučić na sebi svojstven način obezbediti dovoljne količine vakcina kako bismo nastavili imunizaciju ovim tempom – kaže Đerlek.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar