10°C

Beograd

Photo: HAPPYBSC

Izvor: kurir

GOJKO RONČEVIĆ PREŽIVEO JASENOVAC: Pakao ustaškog kazamata gori nego na filmskom platnu

Golden Rose ad

Gojko Rončević, preživeli dečji logoraš iz Jasenovca, imao je samo osam godina kada su ga odveli u logor Jastrebarsko.

Nakon emitovanja filma "Dara iz Jasenovca" kaže da je stvarnost bila zapravo mnogo gora nego što je prikazano na filmskom platnu.

- Film ipak nije mogao da dočara sve strahote koje su se događale u logoru. Bilo je 57 načina ubijanja, to je jedinstven slučaj u svetu, kao i sam logor što je bio. Malih Jasenovaca bilo je na hiljade na prostoru NDH. Imao sam sreću da budem odabran u grupu dečaka koje je trebalo vaspitati u ustaškom duhu i tako sam preživeo. Doživeo sam oslobođenje, kada su došli partizani 26. avgusta 1942. godine. Posle oslobođenja, došao sam u Beograd. Sedamdeset godina je skrivana istina o genocidu nad Jevrejima, Romima i Srbima na teritoriji NDH, a to je radila komunistička partija - priča Rončević.

Rončević je celu porodicu izgubio u ratu, a užase nikada nije zaboravio.

PROČITAJTE JOŠ

SEDNICA PREDSEDNIŠTA SNS ZAKAZANA ZA DANAS: Vučić sa vrhom stranke o VAŽNIM temama!

Petković: Kurti zloupotrebljava decu u političke svrhe

HAPŠENJE U BEOGRADU:Pretio policajcu pištoljem

KOLAPS U CENTRU BEOGRADA: Ogromna rupa na sred ulice!

Komentari korisnika (1)

Lana

Film je blaga verzija monstruoznog ubijanja ljudi ( dece) u logoru.Najgore je sto je to sve zataskavano I vodila se politika kao da se nista nije desilo ( svet je cinicno zatvarao oci I stitio pocinioce), ali mi ( potomci stradalnika) ne smemo.Moramo insistirati na iznosenju istine o tome sta se desilo, ko je stradao I Zasto I ko je to pocinio I Zasto?


Ostavite komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad