26°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Novosti.rs

OVA PRIČA O USTAŠKIM ZLODELIMA ČUPA SRCE! Časne sestre su nam u dečjem logoru davale hleb sa tucanim staklom

Od svih ispovesti o ustaškom teroru nad Srbima, one koje su pričala deca logoraši, bile su među najpotresnijim. Jedno takvo svedočenje "Novostima" je dao i Božo Vidačković iz Gradiške, baš na svoj 85. rođendan, 1. februara 2018. godine. Još je jasno pamtio pet ustaških logora, među njima i onaj najgnusniji - dečji logor u Sisku. To je, kako je kazao, bila njegova živa rana za ceo život:

UDARNI ČETVRTAK

INTERVJU! MARKO PIPIĆ (14), DARIN BRAT: Naš narod ne sme da zaboravi Jasenovac

HOROR U RAKOVICI! Jeziva scena: Devojka (20) pronađena mrtva na ulici

EKSKLUZIVNO za "Dobro jutro Srbijo" Darija Kisić: Vakcina bitna za sve! Nema još opuštanja!

DRUGI U EVROPI, PETI NA SVETU! Srbija prestigla Ameriku po broju vakcinisanih (FOTO)

- Iz potkozarskog sela Cimiroti, otac, maćeha, i četvoro braće i sestara, izbegli smo u novembru 1941, pred žestokom ustaškom ofanzivom, u sela Kijevce, Grbavce i Podgradce na Kozari, gde smo prezimili. U junu 1942. započeo je stravičan pokolj Srba. Zarobljeni smo i oterani u logor Stara Gradiška gde smo razdvojeni od oca Stojana.

Gotovo bez hrane i vode, u Staroj Gradiški preživeli su 15 dana ustaškog batinanja, gledali ubijanja. Potom su čuli glasine da se kreće uz Savu prema Jasenovcu:

- Nismo znali šta je Jasenovac! Na putu, u selu Jablanac, počelo je nasilno odvajanje dece od majki. Deca su vrištala, dozivala majke. Sa maćehom Draginjom ostale su sestre, a braća Savo i Jovo, i ja ostali smo zajedno.

U Jasenovcu su bili jedan dan - u dečjem logoru, posebno ograđenom žicom. Sutradan su odvezeni u stočnim vagonima...

- Stigli smo na poljanu ograđenu žicom. U dečji logor. Saznali smo da se mesto zove Sisak.

NE PROPUSTITE

AKCIJA BEOGRADSKE POLICIJE! Uhapšen osumnjičeni za uzgoj marihuane u ilegalnoj laboratoriji

ŠEST UDESA TOKOM NOĆI: Hitna pomoć imala pune ruke posla

AMSS: Jutros umeren saobraćaj, opreznija vožnja na mestima gde su radovi u toku

Časne sestre koje su upravljale logorom bile su užasne, tukle su nas, šutirale... Davale nam po krišku hleba iz kojih je sijalo sitno istucano staklo. Nisam to jeo, ali moji braća i sestra jesu. Davali su i po kutlaču čorbe zatrovane kiselinom. Deca su masovno umirala u najgorim mukama... Tu, u toj fabrici dečje smrti u Sisku, poslednji put sam video moje Branku, Savu i Jovu...

Božu Vidačkovića iz dečjeg logora u Sisku uzeo je Hrvat Đuro Altić i poveo bratu Ivanu i snaji Maci. Odveo ga je u Novo Selo u kuću na broju 73. Tu je, radeći, dočekao kraj rata. Preminuo je 8. jula 2020. u Gradiški.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti