3°C

Beograd

Photo: happybsc

Izvor: Alo.rs

SRBIJA I VUČIĆ UJEDINILI REGION: Uz komšije kada je najteže!

Donacija nije pitanje vakcina, već poverenja jednih u druge.

Tačno 10.000 doza vakcine "Astra Zeneka" protiv kovida 19 koje je Srbija poklonila BiH moglo bi konačno da stvori imunitet dve države na prepucavanje, tenzije i loše odnose zarad bolje budućnosti celog regiona. To se može zaključiti i po izjavama političkih lidera, ali i na osnovu ocena analitičara.

Ako je išta dobro tokom ove zlosrećne pandemije to je da se region koliko toliko ujedinio u borbi protiv globalne pošasti. Srbija je nakon što je donirala Severnoj Makedoniji 8.190 doza "Fajzerove" vakcine, a Crnoj Gori 2.000 doza cepiva "sputnjik V", poklonila i BiH 10.000 doza "Astra Zenekine" vakcine.

PROČITAJTE JOŠ

Nije mogao da izbegne odgovor: NADAL ISKRENO O ĐOKOVIĆU!

VAŽNO ZA SVE VOZAČE: Promenjeni propisi! TRI NOVA SAOBRAĆAJNA ZNAKA!

Oglasio se Lajčak nakon posete Srbiji: EVO KOJI SU ZAKLJUČCI SASTANAKA!

PREDSEDNIK OTKRIO DETALJE KOJE JAVNOST DO SADA NIJE ZNALA: Iskreno o privatnom životu!

Mali: NOVINE U PODELI POMOĆI GRAĐANIMA! Svi tehnički detalji i ko je još stekao pravo na novac!

Vučić: Jedan glas

O potrebi da se region udruži ne samo u borbi protiv kovida već i što se tiče mnogih drugih stvari, a posebno kada je u pitanju zajednički nastup regiona prema EU i ostalim velikim silama govorio je predsednik Aleksandar Vučić prilikom prekjučerašnje posete Sarajevu.

- Važno je da mi sarađujemo. Rekao sam mojim domaćinima da pokušamo da što više govorimo jednim glasom, da zajednički ukažemo na probleme - istakao je Vučić i dodao da će politika Srbije biti da se "jednim glasom mi na Balkanu obraćamo Briselu i svetu.

Kako je naglasio, donacija nije pitanje vakcina, već poverenja jednih u druge.

- Da ne živimo za to da opanjkavamo jedni drugi pred evropskim i svetskim zvaničnicima, da ne govorimo iza leđa sve najgore jedni o drugima, jer smo sebi najpotrebniji, zato što živimo jedni sa drugima, jedni pored drugih. Bližeg nemamo - poručio je predsednik i upitao:

- Jeste li dobili vi u Sarajevu vakcine iz EU? Niste. Nismo ni mi u Srbiji. Kad dobijemo, uvek ćemo da kažemo "hvala". Mi smo na evropskom putu. Ovo nije posao, već nešto što bi uradio svako normalan, komšija.

Vučić je najavio i regionalni ekonomski samit u Beogradu.

- Na sastanku sa članovima predsedništva BiH razmatrali smo da napravimo samit u Beogradu, svih biznismena, samit saradnje, samit poverenja i saradanje. Da širom otvorimo granice da bismo imali veću trgovinsku razmenu, kao i veću platu za sve građane. Mi u Srbiji ne možemo da budemo srećni ako ljudi u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli ili Bijeljini nisu srećni - izjavio je predsednik i naglasio da ćemo, kada budemo to razumeli, imati najveću stopu rasta u Evropi.

Na ove Vučićeve poruke pozitivno su reagovali i članovi predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić

- U situaciji kada su zakazali globalni mehanizmi, predsednik Vučić je poslao ponudu i mi smo je prihvatili - rekao je Džaferović, podsetivši da je i BiH pokazala solidarnost kada je poslala lekare u Novi Pazar kako bi pomogli u borbi protiv korone.

I lider bošnjačke SDA Bakir Izetbegović pohvalio je solidarnost Srbije.

OVO MORATE ZNATI

OVO JE MOJ GRAD, ALAH EKBER! Spektakularno hapšenje migranta u centru Beograda! (FOTO)

VULIN OŠTRO: Dunav mora da se očisti od kriminala! Šverc nafte više neće biti moguć!

BIKOVIĆ OTKRIO ZAVODNIČKE ŠEME: Ovako osvaja mlade Ruskinje (FOTO)

NOVI KORONA PRESEK: Broj zaraženih još uvek kritičan!

SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEZDOST U SUBOTU: Tema borba protiv kriminala!

- Nekoliko hiljada vakcina neće nešto puno promeniti, ali to jeste gest dobre volje gospodina Vučića, a svaki takav gest je dobrodošao. Nadam se da ćemo ići i u rešavanje težih pitanja - rekao je Izetbegović.

Stalna saradnja

Poruke pomirenja, solidarnosti i saradnje iz Sarajeva svakako ohrabruju, ocenjuju listom analitičari. Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe da je važno tražiti formu međudržavne saradnje koja će biti permanentna.

- Nažalost, do 2005. godine postojao je međudržavni savet za saradnju između Srbije i BiH koji se ugasio zbog nedostatka političke volje. Činjenica je da Srbija i BiH, ali i generalno Srbi i Bošnjaci imaju brojne bilateralne probleme zbog čega je neophodno da se oformi stalni format saradnje koji će locirati i rešavati sve nevolje u odnosima dve države – smatra Đukanović.

I programski direktor Fonda za političku izuzetnost Marko Savković vidi ove poruke kao dobru vest.

- Svaka Vučićeva poseta Sarajevu nosi specifičnu političku težinu, tako i ova. Ovim gestom dobre volje, makar nakratko, njegov rejting u celoj BiH će porasti. Tako predstavlja suštu suprotnost kritikama kojima su izloženi politički lideri u Federaciji. Na ovaj način i Srbija u nekom mini-formatu projektuje imidž lidera regiona kada je reč o kampanji masovne vakcinacije koja je zapravo jedino u Srbiji masovna – objašnjava Savković.

Kako kaže, Vučić je iskoristio priliku da ponovi jednu od poruka koje sve češće upućuje regionu - Balkan balkanskim narodima.

- Tu poruku je na ekonomskom planu pokušao da sprovede sa inicijativom mini-šengena. Inicijativa zajedničkog samita Srbije i BiH je odlična, samo je naravno treba dobro pripremiti – zaključuje Savković.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar