9°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

CRKVA DANAS PRAZNUJE POKLADE: Običaji nalažu jednu bitnu stvar!

Naime, Mesne poklade se nazivaju i Male poklade

VAŽNO

OTVARANJE NOVE FABRIKE: Vučić danas u Novom Sadu

VIKEND MERE: Do sutra ujutru zatvoreni svi ugostiteljski objekti i radnje

VREMENSKA KLACKALICA: U Srbiji danas smenjivanje oblaka i sunca!

Srpska pravoslavana crkva praznuje Mesne poklade, koje se održavaju u Mesopusnu nedelju. To je zadnji dan kada se jede meso, jer već sutra počinje takozvani - beli mrs.

Naime, Mesne poklade se nazivaju i Male poklade, i kad one prođu tada se ne jede meso do Vaskrsa.

Postoji i običaj da se u večerima poklada sakupljaju prijatelji, rođaci i susedi i zabavljaju uz šalu i razne igrarije, a kad počne da pada mrak pale veliku vatru i sede do ponoći.

Za poklade se obično sprema bogata trpeza i pozivaju siromašniji susedi i prijatelji da se i oni dobro omrse u zajedničkom obedovanju.

PROČITAJTE JOŠ

NOVI DETALJI U VEZI SLUČAJA SILOVANJA U ŠKOLI ALEKSIĆA: Od 436 svedoka, ostalo samo 7 koji će pričati u njegovu odbranu!

U VRHU! Srbija i dalje među vodećim zemljama po stopi vakcinacije

IZA BRAVE! Lažni svedok Nihad Seferović, SILOVATELJ ŽIVOTINJA, ALKOHOLIČAR I PSIHIJATRIJSKI BOLESNIK, je bio ključan da budem osuđen!

U većini krajeva, u toku dana ili večeri mlađi svet vodi glavnu reč. Zbijaju se razne šale po selu ili se odlazi na neka poznata mesta u okolini gde se priređuju zabave.

Raznorazne igre pod maskama, takozvane "maškare" bile su rezervisane za mlade.

Običaj je bio da maskirana mladež ide od kuće do kuće i zbija razne pošalice na opšte veselje ukućana i zbog toga dobija "čar" - razne sitne poklone u jelu i piću koje posle zajedno pojedu i popiju. Ozbiljniji muškarci domaćini i stariji ljudi sede okupljeni kod jednog domaćina i časte se do ponoći.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti