27°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

STIŽE NOVČANA POMOĆ: Građani provetite da li spadate u ovu grupu

Sutra počinje isplata polovine minimalne zarade za mart iz paketa državne pomoći

VESTI DANA

VUČIĆ NA OTVARANJU PETLJE U BATAJNICI: Direktan izlaz na auto-put za Novi Sad i veza sa obilaznicom oko Beograda (VIDEO)

HOROR KOD SARAJEVA: Prijavila sina da ju je brutalno silovao, rekao da treba da žive kao muž i žena?!

BERLUSKONI HITNO HOSPITALIZOVAN: Bivši premijer podvrgnut medicinskim proverama

Isplata polovine minimalne zarade za mart, iz trećeg paketa državne pomoći, počinje sutra, a za nju se, kako kaže ministar finansija Srbije prijavilo 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih.

- Budući da polovina minimalne zarade iznosi oko 16.000 dinara i da je za pomoć prijavljeno 1.140.000 radnika, sutra ćemo na namenske račune, koje je otvorila Uprava za trezor, isplatiti ukupno 17,5 milijardi dinara - navodi ministar finansija.

Ministar ističe da je i pomoć prevoznicima deo trećeg paketa pomoći i da je prijava za ovu pomoć završena.

Prema njegovim rečima, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada analizira pristigne prijave a prevoznicima koji su se prijavili će do kraja aprila biti isplaćemo po 600 evra pomoći po svakom autobusu.

Do kraja ovog meseca biće isplaćena i pomoć gradskim hotelima, za koje je takođe završeno prijavaljivanje a prijave se trenutno analiziraju. Usvojeni su svi propisi neophodni za isplatu trećeg paketa pomoći.

PROČITAJTE JOŠ

DR GLIGIĆ O KOLEKTIVNOM IMUNITETU: Bliži nam se POVRATAK U NORMALU

BRŽE NEGO ŠTO SMO MISLILI: Uskoro promena vremena!

NESVAKIDAŠNJA KRAĐA NA VOŽDOVCU: Policajci jurili "pežo" pa se ŠOKIRALI plenom lopova

Tako je usvojen Zakon o proširenju postojeće garantne šeme, zatim Zakon o novoj garantnoij šemi koja je usmerena ka onima koje je još više pogodila pandemija korona virusa.

- Usvojili smo odluke za isplatu dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima Srbije a prijavljivanje za ovu pomoć traje od 28. aprila do 15. maja. Prvih 30 evra građani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra - kaže ministar.

U četvrtak usvajanje uredbe o pomoći za nezaposlene

Poseban program u trećem paketu je usmeren ka nezaposlenima koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra a ministar finansija kaže da će u četvrtak sledeće sedmice biti usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći.

Ističe da država ovim uplatama pokazuje da sva obećanja koja je dala i ispunjava i da je opet najveći teret pandemije korona virusa preuzela na sebe.

- Sve to je urađeno u cilju spasavanja naše privrede i ublažavanja negativnih posledica kovida-19. I rezultati su tu, jer smo lane imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, zadržali smo skoro punu zaposlenost, naše fabrike i dalje rade - navodi on.

Dodaje da je za očekivati da uz ove mere pomoći i uz masovnu vakcinaciju, gde je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, u skorije vreme izađemo iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar