2°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

DR RISTIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Kako Kovid 19 i Koksaki virus utiču na srce, ko sme da primi vakcinu?

Prof. dr. Miljko Ristić gost je na Happy televiziji u Dobro jutro Srbijo

VESTI DANA

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ NAJAVILA: Država će dati polovinu NOVCA za stolariju, EVO KO MOŽE DA SE PRIJAVI I NA KOJI NAČIN

DANAS SE ISPLAĆUJE MINIMALAC: Evo ko će dobiti 15.450 dinara odmah po uplati

POLUDELO VREME, ALI JAKNE IPAK NE ODLAŽITE: Živa ide gore, dole

AMS S: Oprez na kolovozima, moguća poledica!

On je objasnio da li pacijent sa obolenjem srca sme da primi vakcinu.

Konkretno, Happy televiziji se javila gledateljka koja je imala pitanje za doktora. Nju je zanimalo da li sa proširenjem aberaberantna horde sme da primi vakcinu.

- Sme. Bitno je da se pacijent oseća dobro. Da nema oticanja nogu, vaduha, hipertenziju.. ili nekih drugih tegoba. Treba da se konsultuje sa lekarom - objasnio je dr Ristić.

KOKSAKI VIRUS

- To je hronična bolest, napada srčani mišić. U aktutnoj fazi se karakteriše umorom, oticanjem. Koksaki se dosta teško eliminiše iz organizma. Ne pravi probleme u smislu povišene temperature kada pređe u hroničnu fazu - kaže dr Ristić.

On naglašava da je važno da pacijenti znaju da, pored toga što osećaju slabost, što je razlog oštećenje mišića, može biti i centralni. 

- Kao što kod Kovida imate gubitak osećaja ukusa i mirisa, tako isto i kod Koksakija imate osećaj slabosti, a da je srčani mišić očuvan. 

"DR DRAGIŠA MIŠOVIĆ" ZAKAZIVANJE I STANJE

- Ne radimo punim kapacitetom zbog preventivnih mera.  U sobama leže samo jedan ili dva pacijenta. Isti dan kada se pacijent primi, radi mu se test na Kovid odmah i posle 24 časa, pa 48 časova.  Imamo blizu 1.000 pacijenata koji čekaju na intervenciju. Oni se odlažu u tom smislu da se službe koje su za to zadužene redovno sa njima čuju ili se zakazuju kontrole. Lekar onda donosi odluku kada se pacijent prima da mu se život ne bi ugrozio - rekao je dr Ristić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad