21°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

LONČAR PISAO UREDNICIMA DW I ARTE-A: U reportaži sve suprotno od realnosti u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar uputio je pismo urednicima Dojče velea i ARTE-a povodom reportaže koju su naslovili sa: "Priča se o vakcinama, ćuti o mrtvima od kovida", ocenivši da je u njoj sve suprotno trenutnoj realnosti u Srbiji.

OVO MORATE ZNATI:

LISTA DOBITNIKA: Oni su dobili vredne nagrade u "Naslovnoj strani"!

NESREĆA KOD KNIĆA: Devojka (20) se utopila u Gružanskom jezeru

VUČIĆ SUTRA U OBRENOVCU I UBU: Predsednik kreće sa obilaskom mobilnih punktova za vakcinaciju!

NESTALA DEVOJKA (20) U BEOGRADU: Mira jutros krenula na posao i od tada od nje ni traga ni glasa

-Sve u toj reportaži u potpunoj je suprotnosti sa trenutnom realnošću koja se odvija u Srbiji, gde je 33 odsto građana dobilo obe doze vakcine, a gde je broj slučajeva Kovid-19 opao za 66 procenata tokom poslednjeg meseca", kaže Lončar i poručuje urednicima da veruje da su u nezgodnoj situaciji jer je "izuzetno teško prihvatiti činjenicu da ne postoji jedan svetski mediji, posebno među onim najuticajnijim u vodećim državama sveta koji ne prenose objektivnu sliku o borbi Srbije sa pandemijom i o našoj izuzetnoj organizaciji vakcinacije-

Lončar u pismu govori i o spremnosti rukovodstva države da učini sve kako bi na vreme zaštitilo svoje stanovnike, ali i stanovnike regiona, pa i šire, tako što će obezbediti dovoljne količine vakcina različitih proizvođača.

Do juče ste u Srbiju dolazili samo kako biste delili lekcije iz demokratije, slobode javne reči..., primećuje Lončar u pismu urednicima i dodaje da zbog toga shvata da im je sada teško da priznaju ono što ceo svet vidi i zbog čega odaje priznanje Srbiji.

-Pomislio bih da Vam savest neće dozvoliti mirno da spavate posle ovakvog priloga, ali znam da Vi savesti odavne nemate. Naša savest je mirna i možemo spokojno da spavamo, ali poslednjih 14 meseci imali smo malo prilike za san, jer smo noći i dane provodili u borbi za svaki život naših sugrađana, da obezbedimo uslove za rad naših medicinskih radnika, da obezbedimo opremu, materijale, lekove i naposletku dovoljne količina vakcina od različitih proizvođača, kada to mnogo razvijenije države nisu bile u stanju- navodi Lončar.

A o tome kako se Srbija suočila s pandemijom navodi sledeće:

-Kovid-19 nas je sve potresao i svaki život izgubljen ovom pandemijom uvek će me opteretiti, ali istina je da nikada nismo skrivali informacije niti zavarali javnost. Neke zemlje su revidirale svoje podatke i izveštavale o različitim podacima iz dana u dan. Neki su čak i prestali da objavljuju broj preminulih. Srbija to nije učinila. Pogrešili smo na oprezu, prijavljujući čak i one koji su umrli sa simptomima Kovid-19, ali testirani negativno...-

PROČITAJTE JOŠ

SA HRVATIMA U GRUPI! Biće vruće na Evropskom prvenstvu!

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) KRVOPROLIĆE U BRAZILU: Tokom pucnjave u metrou, SUKOB DILERA I POLICIJE! Poginulo 23 osobe!

NOLE, GDE SE TO ZAVLAČIŠ? Prvi reket sveta u neviđenoj avanturi! Ovde se jedva diše! (VIDEO)

SAOBRAĆAJ UMERENOG INTENZITETA: Na naplatnim stanicama nema zadržavanja

Navodi i da smo tokom čitave pandemije ostali dosledni, da nastavljamo da testiramo po visokim stopama i hospitalizujemo pacijente po potrebi, te da je to sprečilo smrt i održalo naš broj na niskom nivou.

-Međutim, sigurno ćemo izvršiti reviziju podataka kada se završi borba protiv Kovid-19- dodaje.

Primećuje da su neke druge države odabrale različite pristupe kao odgovor na ovaj virus, neki su pretrpeli petomesečne blokade, dok su drugi poput Srbije koristili drugačiji pristup.

-Ograničenja primenjena u aprilu pokazala su nam da možemo da kontrolišemo broj slučajeva kada oni postanu previsoki. Mesec dana kasnije, brojevima je sada lakše upravljati, a ciljane mere su pomogle da se izbegne katastrofalna šteta za našu ekonomiju- navodi Lončar.

Konstatuje da je uspešna kampanja vakcinacije posledica dobre pripreme, otvorenog pristupa nabavkama i usredsređenosti na digitalizaciju, a što je, smatra, takođe bilo presudno u borbi s koronom.

-Danas nudimo Pfizer-BioNTeć, Sinopharm, Sputnik V and AstraZeneca - sve vakcine koje su odobrile regulatorne vlasti u Srbiji i njihovim matičnim zemljama i koje ispunjavaju sve moguće sigurnosne standarde- navodi ministar i objašnjava da se i u Srbiji suočavamo sa glasovima protiv akcine, mada, kaže, daleko manje nego u drugim delovima sveta, ali dodaje da isto tako aktivno radimo na edukaciji građana o prednostima vakcine.

-Snažno podstičemo vakcinaciju, ali ona nije obavezna i građani moraju potpisati odricanje pre nego što prime vakcinu - kao i svuda drugde- napominje Lončar, a urednicima poručuje da uprkos tome što se lažne informacije u kriznim vremenima brzo šire naš cilj ostaje i dalje zaštita građana.

To nam je prioritet, zaključuje Lončar u pismu urednicima DW i ARTE-a uz želju da njihove države dostignu procenat vakcinisanih koji je danas u Srbiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar