37°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

EKSKLUZIVNO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Dr Kon otkrio koju vakcinu treba da koriste trudnice!

Gost najgledanijeg jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je Dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba.

PROČITAJTE:

VUČIČ URUČIO ORDEN NOBELOVCU: Srećan je srpski narod što za prijatelja ima Handkea! (VIDEO)

GORI TRŽNI CENTAR U BEOGRADU: Na teren dva vozila vatrogasaca!

ŠTA JE RUSIJA PREDSTAVILA NA PARADI: Ovo su jedinice tehnike koje su prodefilovale Crvenim trgom i na nebu iznad Moskve (GALERIJA)

VOZAČI, OPREZ: Pojačan saobraćaj, posebno na prilazima većim gradovima!

- Imamo virus i dalje u cirkulaciji, u toku ove nedelje ćemo videti da li imamo posledice popuštanja mera, ali možda će se videti i opadanje zaraženih - rekao je dr Kon.

Voditeljka Katarina Korša je postavila sledeće pitanje:

- Doktore, hajde da definišemo šta je zvanična preporuka, da li trudnice treba da se vakcinišu ili ne? -

-Trudnice i ginekolozi imaju veliki problem, preporuka je da se trudnice vakcinišu ali ne u prva tri meseca trudnoće.

Svaka trudnica treba da zna da, sve što ona nosi kao antitela prenosi se na dete, istina je da smo imali teške situacije ali to je jako mali broj. Ovo sada što se radi sa trudnicama i sa vakcinacijom jeste u sklopu zakona. Postoji strah koji nije opravdan, dosadašnja ispitivanja su pokazala da je vakcina potpuno bezbedna.

Za trudnice je samo fajzer vakcina i samo posle trećeg meseca. - odgovorio je doktor Predrag Kon za jutarnji program Happy televizije.

- Da li se zna na koliko će biti ta dodatna vakcinacija? - upitao je Milomir Marić.

- To mora da se sačeka da naš nacionalni komitet uradi istraživanja, ono što je logično jeste da se uvek nastavi vakcinacija, da ako revakcinacija nije donela antitela, da se primi i treća vakcina. - odgovorio je član kriznog štaba i dodao:

Ukupno gledano, kada se posmatraju bolnice, uglavnom ima nevakcinisanih, a retko ko ko je vakcinisan završi sa težom slikom. Bilo je samo pet ozbiljnih rekacija na vakcinu u Srbiji. -

 Na pitanje da li možemo da znamo kakvo nas leto očekuje, dr Kon odgovara ovako:

- Opekli smo se prošle godine i ne bi smelo da nam se ponovi! Još uvek je broj vakcinisanih nedovoljan, posebno poziv mladima da se vakcinišu jer oni najviše imaju kontakta i oni su jako važni za kolektivni imunitet. Sada je potrebno da se spremamo već za jesen. Sa 36% posto vakcinisanih mi imamo jednu solidnu vakcinalnu zaštitu. Kovid je respiratorna bolest ali je istovremeno i bolest krvnih sudova i ume da bude ozbiljno!  -

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar