21°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

KREĆE PRIJAVA ZA ZAMENU STOLARIJE! Ko će od države dobiti novac odlučuje rang lista, a evo ko ima prednost!

Opštine u Srbiji imaju manje od 10 dana da se prijave za program kojim država obezbeđuje značajne subvencije za zamenu stolarije na stanovima i kućama, ali i za kupovinu novih kotlova za grejanje.

NE PROPUSTITE

POSLE SASTANKA OBIŠLI "BEOGRAD NA VODI": Vučić i Pahor na gradilištu Kule Beograd (FOTO)

OVAKO IZGLEDA PAKLENI PLAN HAMASA! Raspoređuju rakete u gusto naseljene gradove u Gazi (VIDEO)

ODBIJEN PRIGOVOR! Karadžiću samica do kraja života ili smrt!

SNIMAK KOJI OBILAZI SVET! Pogledajte kako su Izraelci PRESRELI Hamasovu raketu! (VIDEO)

OBUSTAVLJENA VAKCINACIJA! Zbog haosa koji je nastao u Prištini, imunizacija je prekinuta, vlasti postavljaju ogradu! (VIDEO)

Mnoge opštine već su počele da se prijavljuju resornom ministarstvu za sredstva, rok za prijavu ističe 21. maja, a onda su na potezu građani. Očekivanja su da će do 10. juna biti potpisani ugovori sa opštinama, a potom slede još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama koja će i raditi na poslovima ugradnje stolarije i peći, a drugi će biti za građane. 

Javni pozivi za građane praktično će biti raspisani u julu.

Koji će kriterijumi biti ključni u rangiranju i koja će sve biti potrebna dokumentacija biće na opštinama. One će detaljno u saradnji sa resornim insitucijama propisati ko to ima prednost i koji će biti uslovi za dobijanje državne subvencije koja će iznositi polovinu novca od ukupnog troška građana za stolariju ili peći.

Na osnovu kriterijuma koji će biti propisani prijavljeni će se bodovati i na osnovu toga će se formirati konačna rang lista. O svemu tome vodiće računa opštinska komisija.

- Treba hitno da se objave uslovi, zbog građana, šta tačno treba i koji su uslovi prijave na konkurs. Prosečna starost objekata u Srbiji je veća od 50 godina tako da mi uveliko imamo veliki broj građana koji ispunjavaju sve uslove za energetsku sanaciju stambenih objekata - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Dodaje da se energetska efikasnost meri termalnim kamerama.

- Merenja su do sada pokazala da su glavni izvori gde se najviše gubi toplota upravo stolarija i fasada - kaže Rodić i dodaje da će u sklopu ovog projekta to raditi komisije koje treba da osnuju opštine.

Građevinska komora Srbije, prema njegovim rečima, radila je 2004. godine istraživanja energetske efikasnosti, a ispostavilo se da je oko milion i po objekata bilo zrelo za rekonstrukciju.

SAZNAJTE JOŠ I OVO

DRAMA U VRANJSKOJ BANJI: Maloletnicu napastvovao rođak u kući njene bake, naneo joj povrede u predelu lica!

TRIK: Evo kako da prepoznate vatru u krevetu!

NISTE PROBALI LEPŠU TORTU: Straćatela šnite, kremasto zadovoljstvo koje se topi u ustima (RECEPT)

- Danas ih je mnogo više od milion i po - zaključuje Rodić.

Ove godine dodeliće se 54 miliona dinara za zamenu stolarije i kotlova, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona. Prema najavama iz resornog ministarstva kada projekat uđe u fazu pune realizacije na raspolaganju će biti budžet od oko 150 miliona evra.

Projektom je inače predviđeno nekoliko mera povećanja energetske efikasnosti objekata od subvencija za stolarije, preko pomoći za izolaciju i zamenu ložišta do ugradnje solarnih kolektora za zagrevanje vode.

Prioritet objekti niže energetske efikasnosti

Energetski pasoš će najverovatnije biti jedan od kriterijuma za dobijanje sredstava

Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta što bi u prevodu značilo koliko nam je izolacija u stanju da zadrži toplotu. 

Fokus pri dodeli subvencija za stolariju mogao bi da bude na objektima koji se kotiraju na nižim stepenicima energetske efikasnosti. Konkretno to bi bilo ispod takozvanog C razreda koji je na trećem mestu od ukupno 8.

Praktično na listi prioriteta bili bi sledeći razredi D, F I G, dok se A i B, pa i C ne bi uzimali za prioritete. Važna informacija je i da sva novogradnja mora da ispuni kriterijume C kategorije dok se za postojeće objekte očekuje da se nakon rekonstruktivnih radova njihov energetski razred poveća makar za 1.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar