22°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: BLIC

OGROMNE GUŽVE ISPRED SUPA ZA IZDAVANJE PASOŠA! Evo kako da izbegnete čekanje i brzo dođete do dokumenata!

Ogromne gužve ispred policijskih stanica u prestonici nisu, nažalost, nikakva novost pošto smo slične kolone ljudi gledali i pre tačno deset godina kada su se po prvi put izdavali biometrijski pasoši i lične karte.

S tim što su ovog meseca, pred početak letnje i sezone putovanja, očigledno svi građani u poslednjem trenutku pohrlili da obnove pasoš. Takođe, ne treba zaboraviti, da veliki broj građana kojima su prošle godine istekli pasoši nisu vadili novu putnu ispravu lane jer zbog pandemije korone nisu nigde putovali.

Sada kada se granice polako otvaraju i oni su rešili da izvade pasoš kako bi otputovali negde. Sve to uticalo je da radnici na šalterima policijskih stanica gotovo da nemaju vremena ni za pauzu.

Situacija je trenutno takva da ni građani kojima je istekla lična karta ili pasoš, ni zaposleni u policijskoj stanici nemaju puno prostora za “manevar”.

U FOKUSU

POCEPAO MU MAJICU, DAVIO GA I OBORIO NA TLO! Evo zašto mamin dečko PRETUKAO DEČAKA NA VRAČARU!

DANAS SU LETNJE ZADUŠNICE: Ispoštujte običaje, zapalite sveću - ali OVO NIKAKO NE RADITE!

VREMENSKA PROGNOZA ZA SUBOTU 19. JUN: Idealno vreme da ne budete kod kuće!

Krim: Poplave još traju, evakuisano skoro 1.800 ljudi

Ovo su koraci koje treba da načinite da biste u narednom periodu izvadili ličnu kartu ili pasoš.

1.Zakažite termin preko portala e-uprave

Prvi i možda najvažniji korak ako želite da koliko-toliko bez stresa, nervoze i dugačkog čekanja dođete do lične karte ili pasoša i nije vam baš toliko hitno. Problem je što se trenutno samo 10 od 17 policijskih stanica u Beogradu podržava elektronsko zakazivanje termina i to na Voždovcu, Čukarici, Starom gradu, Savskom vencu, Rakovici, Paliluli, Novom Beogradu, Zemunu, Zvezdari i Vračaru. Zanimljivo u policijskoj stanici Novi Beograd se posebno mogu elektronski zakazivati termini samo za nedelju.

S tim što je veliko pitanje da li se i u jednoj od tih 10 policijskih stanica trenutno može preko portala e-uprave naći slobodan termin u naprednih mesec dana, zato ovaj korak važi za one kojima novi dokument nije neophodan u narednih par meseci i generalno je najvažniji da ne biste posel upali u cajtnot.

Recimo, u policijskoj stanici Voždovac prvi slobodan termin je tek 20. jul. Međutim, niko ni taj termin ne može da rezerviše jer se termin ne može zakazati više od 30 dana unapred.

  • Pored tog postoji još nekoliko pravila za elektronske podnosioce zahteva za izdavanje lične karte ili pasoša.
  • Podnosilac zahteva mora biti punoletno fizičko lice i državljanin Republike Srbije.
  • Termin možete zakazati za sebe i uz taj termin dodati i termine za još 4 člana porodice ukoliko je potrebno.
  • Kada zakazujete termin samo za maloletno dete, potrebno je da zakazani termin glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta.
  • Neophodno je doći tačno u zakazano vreme.
  • Termini su u trajanju od po 15 minuta za jednu osobu i potrebno je striktno poštovanje satnice.
  • Dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice. Svaka policijska stanica je samostalno opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje.

2. Čekajte u redu ispred policijskih stanica u prigradskim opštinama

Najveća nada onima koji u “minut do 12” žele da izvade ličnu kartu ili pasoš je činjenica da se lična dokumenta ne moraju nužno vaditi u opštini u kojoj živite. To znači da oni koji imaju adresu prebivališta, recimo, na Vračaru mogu da izvade ličnu kartu u policijskoj stanici u Sopotu.

Kada smo već kod prigradskih opština, policijske stanice u sedam opština ne pružaju mogućnost elektronskog zakazivanja termina. Reč je o sledečim opštinama: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

PROČITAJTE JOŠ

STRAVIČNO NASILJE U ZEMUNSKOJ ŠKOLI: Pretukao devojčicu zbog vode - curila joj KRV iz nosa i usta

TRAGEDIJA U RUSIJI: Srušio se mali avion!

VULIN O SRAMNOJ ODLUCI CRNOGORSKOG PARLAMENTA: Tražiću da se zabrani ulaz onima koji su glasali za rezoluciju

Sekta joj UBILA sina, pa je optužili za mito! SUROVA ISPOVEST doktorke Mirjane Tomović samo u "IZA BRAVE"! (SUBOTA 21:50, HAPPY TV)

Zbog toga se možda i najveće gužve beleže ispred policijskih stanica u ovim opštinama gde se u redovima čeka još od četiri sata ujutru.

Stanice policije u ovim opštinama rade i subotom, do 7.30 do 15.30 časova, tako da znate da i tog dana možete dođi.

3. Radno vreme policijskih stanica

Svako ko ima nameru da stoji u redu i čeka ispred policijske stanice kako bi izvadio ličnu kartu ili pasoš treba da zna radno vreme policijskih stanica.

Policijske stanice u svih 17 opština u Beogradu otvorene su svakim radnim danom od 7.30 do 20 sati, dok subotom rade od 7.30 do 15.30 časova.

Najduže radno vreme ima policijska uprava za grad Beograd u Ulici Ljermontovoj 12a pošto je otvorena radnim danom i subotom od 7.30 do 20 časova, kao i nedeljom od 7.30 do 15.30 časova.

S tim što, da ponovimo još jednom, dozvoljeni termini za elektronsko zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice. Svaka policijska stanica je samostalno opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje.

U Ljermontovu možete doći i bez zakazanog termina i to, kako radnim danima, tako i vikednom.

4. Čekanje na pasoš

Srećniici koji ovih dana dođu do šaltera policijskih stanica u Beogradu i predaju zahtev za izdavanje dokumenata pitaju se verovatno koliko je vremena potrebno da bi dobili novu ličnu kartu ili pasoš.

U proseku se lična karta ili pasoš izdaju nedelju dana nakon predaje dokumentacije. To znači da oni koji predaju zahtev dva dana pre polaska na put ne mogu da očekuju da će u tom roku dobiti pasoš.

Još jedna napomena, računajte na to da ćete i prilikom podizanja dokumenata morati da čekate u redu.

5. Pasoš se može obnoviti i pre isteka

Veoma važna informacija za sve kojima ističe pasoš jeste da se ovaj dokument može obnoviti mesecima pre isteka.

Ko putuje u zemlje EU zna da bi otputovao u ove države mora imati pasoš koji važi minimum 90 dana od datuma povratka u Srbiju.

To znači da ne morate da čekate da pasošu istekne rok da biste izvadili novi već to možete i poželjno je da uradite znatno ranije.

To je najbolji način da izbegnete svaki mogući stres i gužve.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar