9°C

Beograd

Photo: Tanjug/ Screenshot

Izvor: Tanjug

MUNJEVITI UDAR: Najveća vežba Vojske Srbije! Dronovi pogađali u mraku

Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske uz podršku jedinica RV i PVO sinoć je na „Pasuljanskim livadama“ uspešno realizovalo do sada najveću vežbu Vojske Srbije u noćnim uslovima, na kojoj su izvedene složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od nedavno usvojena u naoružanje naše Vojske.

VAŽNO

DAČIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Mi imamo rešenje, ali oni to rešenje ne prihvataju!

"KOŠARKA JE TIMSKI NAZADOVALA": Igor Rakočević specijalno za HAPPY BSC o trenutnoj situaciji (INTERVJU/FOTO)

PUTIN: Pozivam NATO da pokaže zdrav razum i izbegnemo RIZIK OD...

DEMOKRATSKI FRONT ODLUČAN: Ili novi premijer, ili novi izbori! Krivokapić NEMA NAŠU PODRŠKU!

OVO NI SAUDIJSKA ARABIJA NE BI URADILA! Evo kakvu zabranu su uveli Japanci za OI!

Vežba je realizvana u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović odao je priznanje Kopnenoj vojsci i Ratnom vazduhoplovstvu na realizaciji sadržajne i po mnogim aspektima bezbednosno rizične vežbe i poručio građanima Srbije da je Vojska u stanju da izvrši sve svoje borbene zadatke uključujući i one koji se izvode noću u složenim meteorološkim uslovima.

– Vojska Srbije u poslednjih sedam dana u visokom intenzitetu izvodi svoje vežbovne aktivnosti u vazdušnom prostoru, na vodi, odnosno plovnim unutrašnjim putevima, i na kopnu. Večeras smo prisustvovali realizaciji odbrambene operacije u noćnim uslovima, vežbi koja je veoma zahtevna i kompleksna sa visokim elementima kada govorimo o učinku vatre po cilju. – izjavio je general Mojsilović.

On je izrazio zadovoljstvo ne samo ostvarenim vatrenim dejstvom, nego i ukupnim taktičkim i borbenim radnjama.

– Kopnena vojska ovim dokazuje da i u noćnim uslovima može da izvodi svoja borbena dejstva ne samo u odbrambenim operacijama, nego i u napadnim operacijama i to je nešto što učvršćuje poverenje u borbenu tehniku sa kojom raspolaže KoV i RV i PVO i stvara poverenje u sve zadatke koje realizuje Vojska Srbije – ocenio je načelnik Generalštaba.

On je podsetio da su vežbovne aktivnosti započele pre sedam dana proverom borbene gotovosti celokupne Vojske Srbije.

– Ispred nas je još deo aktivnosti na Bazi „Jug“ i najsadržajniji i najdinamičniji deo združeno-taktičke vežbe „Munjeviti udar“ 27. juna na Privremenom pologonu „Pešter“ – naglasio je general Mojsilović.

Vežbi su, pored generala Mojsilovića, prisutvovali i državni sekretar Branko Živanović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković. Komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković rukovodio je vežbom.

PROČITAJTE JOŠ

KINA SE OGLASILA: SAD su najveći izvor rizika za međunarodnu bezbednost!

STOP ZA TURKE! Nema više austrijskog državljanstva za njih!

Postoji ŠEST tipova ljubavnih veza! Proverite koja je vaša!

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović izjavio je da sposobnost da se borbena dejstva izvode noću, podjednako kao i danju, bila je i jeste jedna od glavnih prednosti tehnološki razvjenih vojski u odnosu na one koje to nisu. On je istakao da se toj sposobnosti posvetila posebna pažnja u prethodnih nekoliko godina tokom kojih su razvijena i uvedena u naoružanje 23 različita optoelektronska sistema počev od nišanskih sprava na pušci, pa do složenih osmatračkih platformi na sredstvima u Kopnenoj vojci i RV i PVO. Prema Miloradovićevim rečima, još deset sredstava te vrste je u završnoj fazi ispitivanja.

– Sve to upotpunjuje sposobnost da se osmotre ciljevi, da se vrše pokreti noću i da se uspešno gađa, što smo mogli da vidimo na večerašnjoj vežbi. Zadovoljstvo je videti sa kakvim elanom su pripadnici 3. brigade prihvatli ta sredstva i kako su pokazali sposobnost njihove upotrebe – istakao je Miloradović.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar