23°C

Beograd

Photo: Happy TV

Izvor: Happy BSC

IZ INSTITUTA ZA TRANSFUZIJU ZA HAPPY TV: Vakcina nije kontraindikacija za davanje krvi! Dajte krv da svi uživaju u praznicima

Institut za transfuziju Srbije apeluju na građane da pomognu i daju krv i tako spasu drugome život. Koliko je važno dobrovoljno davanje krvi, ne samo za one kojima je krv potrebna, već i samim davaocima – za "Telemaster" odgovara Mirjana Knežević, Institut za transfuziju krvi Srbije.

-Sve krvne grupe, nažalost su i dalje deficitarne, jedina krvna grupa koja je trenutno u zadovoljavajućem nivou jeste AB + ali to ne znači da će tako ostati narednih dana. Prethodna nedelja je bila najuspešnija od početka kovida. Potrebno nam je sada minimum 400 jedinica svakoga dana, navela je.

-Ovo je period godine kada su svi raspoloženi, a sa druge strane mi smo u apelu svima da učine davanjem krvi da svi uživaju u praznicima. Em što spašavaju život, tako i poboljšavaju svoje zdravstveno stanje. Trenutno raspolažemo sa oko 200,300 jedinica svakog dana. Podmirujemo hitne slučajeve, ali nekih „hladnih operacija“ smo pomerali, tu govorimo o danima. 

-Prethodnih dana imamo manji broj zaraženih, to nam mnogo znači, a pored toga to znači i veći broj davaoca krvi. Počeli smo da radimo srednje škole, fakultete... ali to je u manjem broju nego ranije, rekla je Mirjana Knežević.

-Crvena Zvezda je 23.put organizovala akciju „Crveno-bela krv“, sada nam se javio i Partizan, i autobus će biti ispred Zapadne tribine, a Partizan je pripremio i karte za sve koji daju krv. To je lep njihov gest. Ne samo tog dana, već i u sredu i u četvrtak sa našom potvrdom mogu uzeti karte za bilo koju tribinu. Danas smo bili ispred Opštine Zvezdara, sutra u Požeškoj ulici, ispred tržnih centara ćemo biti narednih dana, pogledajte na našem sajtu i dobrovoljno dajte krv.

-Redovni davaoci krvi su uglavnom muškarci srednje dobi, ali kada smo ispred tržnih centara, dosta mlađih svrati i da krv. 

-U proceduri se nije ništa nije menjalo, popunjava se upitnik, a naši lekari su malo rigurozniji što se tiče respiratornih poteškoća. Vakcina nije kontraindikacija za davanje krvi. Vakcinisani mogu odmah dati krv. Sinofarm, Fajzer i Moderna bez odlaganja, mogu odmah dati krv. Nevakcinisani, takođe, mogu dati krv. Sputnjik i Astra Zeneka nakon 14 dana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar