10°C

Beograd

KRKOBABIĆ: U Srbiji oživeo duh zadrugarstva!

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, održao je uvodno izlaganje i učestvovao u panel diskusiji na manifestaciji "Miholjdanski sabor zadrugarstva 2018" koju je Zadružni savez Nišavskog i Topličkog okruga u saradnji sa Kabinetom ministra za regionalni razvoj danas organizovao u Nišu.

"Zadrugarstvo je duh, pokret, upućuje nas na komšiju, na lokalnu zajednicu, na spoznaju da sebi sa svojima možemo najbolje da pomognemo", rekao je ministar Krkobabić uz napomenu da su za zadrugarstvo neophodna i novčana sredstva, za šta je u Budžetu Republike Srbije ove godine opredeljeno 825 miliona dinara.

Skupu su prisustvovali član Akademijskog odbora za selo SANU, Branislav Gulan, predsednik Zadružnog Saveza Srbije Nikola Mihailović, doajen zadrugarstva Branko Maričić, kao i predsednici regionalnih zadružnih saveza, načenici okruga, gradonačelnici i predsednici opština pet južnih okruga Srbije, opštinske službe za poljoprivredu, direktori zadruga i zadrugari, saopšteno je iz Krkobabićevog kabineta.

Krkobabić je izjavio da je sa 311 novoosnovanih zadruga od početka Projekta Vlade Srbije jasno da je oživeo duh zadrugarstva u Srbiji i da ga je teško zaustaviti.

"Ovo je projekat od nacionalnog značaja, nije partijski obojen i nema opoziciju", dodao je on.

Branko Maričić, doajen zadrugarstva u Srbiji rekao je da Država treba da pomaže razvoju zadrugarstva ali da ne treba da se osloni isključivo na nju već da interesi zadrugara budu pokretačka snaga daljeg razvoja zadruge.

Učesnici skupa analizirali su efekte preduzetih mera za unapređenje zadrugarstva projektom "500 zadruga u 500 sela" (Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom, Pčinjskom upravnom okrugu).

Prošle godine su novoosnovanim i postojećim zadrugama u celoj Srbiji, na osnovu pomenutog Programa bespovratno dodeljena sredstva u ukupnom iznosu od 196 miliona dinara, dok su sredstva za istu namenu, za tekuću godinu, planirana u iznosu od 825 miliona dinara, uz napomenu da će biti pomognuto i zadrugarstvo na Kosovu i Metohiji.

Pored navedenog, tema skupa bilo je i unapređenje saradnje sa jedinicama lokalne samouprave, dosadašnja iskustva u radu novoosnovanih i postojećih zadruga - putu zadružnih proizvoda "od njive do trpeze", kao i problemi sa kojima se savremeni zadrugari suočavaju.

U holu Doma vojske organizovana je prezentacija zadruga južne Srbije, te su posetioci mogli da se upoznaju sa zadrugarima i informišu o njihovim aktivnostima i proizvodima.

Medijski pokrovitelj ovog događaja je Društvo agrarnih novinara, a s obzirom da ono potiče iz Vojvodine, članovi udruženja su ovom prilikom podelili članske kartice i svojim kolegama sa juga Srbije i tako na svom primeru pokazali gest udruživanja.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter /Kursna Lista CO

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar