10°C

Beograd

SVETSKA IZLOŽBA O NIKOLI TESLI: U Kini videlo više od pola miliona ljudi! Slede Japan i Nikozija!

Izložba o Nikoli Tesli koja prezentuje najvažnije segmente vezane za njegov život, ideje i dostignuća kao doprinos savremenoj civilizaciji i budućim generacijama, biće otvorena u Japanu 26. januara, a tri tone eksponata - svetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija i izuma krenulo je iz Beograda ka gradu Hofu.

Izložba "Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival" biće postavljena u Muzeju Solar samo tri nedelje nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju koju je videlo više od pola miliona ljudi, a po rečima direktorke Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg ambasadora Japana u Beogradu Tadašhija Nagaija.

Mesec dana nakon otvaranja u Japanu, izložba o Tesli biće postavljena u Nikoziji, a potom, u septembru, i u Atini, rekla je Jevtić i dodala da su u toku pregovori o gostovanju u Moskvi, UAE, Maroku i Egiptu.

Ona ističe da za delo Nikole Tesle vlada veliko interesovanje i da je Muzej našeg naučnika prošle godine obišlo više od 150.000 posetilaca.

- Prema nekim podacima, do 2006. godine stalnu postavku videlo je po nekoliko hiljada ljudi godisnje, a sada smo ih imali toliko samo u dva dana pred Novu godinu - kazala je ona.

Prema njenim rečima, broj stranaca koji dolaze u Muzej raste, najviše je onih iz Turske, Grčke, Kine i Rusije.

- Nedavno nas je obradovala poseta svestenika iz Teslinog rodnog Smiljana i dogovorena je uzvratna poseta - rekla je Jevtić i dodala da među Teslinim poštovaocima ima i dosta interesantnih ljudi.

- Neki su toliko čitali o Tesli da su počeli da se poistivecuju s njim, neki čak u Muzej dolaze obučeni kao on - prenosi iskustva posetilaca Ivona Jevtić i dodaje da je sve podređeno interesovanjima publike.

- Stalna postavka je modifikovana i osavremenjena, uvedeni su multimedijalni eksponati, uvodni film titlovan je i na turski, kineski, grcki, ruski, spanski, italijanski, francuski, nemački i japanski - navodi ona.


Direktorka Muzeja, u kome je smeštena i čitava Teslina zaostavština - više od 200.000 dokumenata, knjiga, časopisa i ličnih predmeta, najavljuje da će u ovoj godini biti najviše posla na digitalizaciji novinskih isečaka iz Teslinog ličnog presklipinga.

Jevtić je podsetila da su putujuće izložbe deo misije Muzeja na prezentaciji Teslinog dela kojim je zadužio čovečanstvo.

Jedan od najvećih umova koje je svet ikad imao, Nikola Tesla, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu. Umro je na Božic 7. januara 1943. godine u Njujorku u Hotelu Njujorker gde će sutra biti održana Konferencija u organizacije Tesline naučne fondacije iz Filadelfije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar