25°C

Beograd

NOVI SAD PAMTI: Pre 170 godina u bombardovanju razoren Novi Sad!

Godišnjica najvećeg bombardovanja Novog Sada, 1849. godine, kada je ubijeno tri petine od 20.000 stanovnika, biće obeleženo nizom manifestacija, a tim povodom danas je u Dunavskom parku zasađeno drvo sećanja.

Drvo sećanja zasadili su pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i član Gradskog veća zadužen za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić, zajedno s učenicima novosadskih osnovnih škola.

- Ovim simboličnim činom obeležavamo 170 godina od jedne od najbrutalnijih tragedija koje su zadesile Novi Sad. Tokom bombardovanja stradao je ogroman broj nedužnih ljudi, uništeno kulturno nasleđe grada i istorija Novog Sada od prethodnih 150 godina. Novi Sad jeste grad Feniks, istrgao se iz pepela i nizom manifestacija ove godine obeležićemo godišnjicu ove velike tragedije - rekla je Dragana Milošević.

U drugoj godini revolucije 1848-1849. godine, Novi Sad doživeo je najveće bombardovanje u svojoj istoriji, podsetio je član Gradskog veća Dalibor Rožić.

- Najveće bombardovanje crnim slovima upisano je u istoriji Novog Sada. Pored uspona, naš grad imao je padove, a naši preci znali su kako da se bore za naš grad - rekao je Rožić.

U okviru obeležavnja 170 godina od bombardovanja organizovan je kulturno-umetnički program u kojem je nastupio kvartet Beogradske filharmonije.

Nakon toga, na uglu Dunavske ulice i Zmaj Jovine ulice otvorena je izložba „Novi Sad - Grad Feniks“. Manifestaciju je organizovalo Udruženje građana Dunavska sonata, a pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Novi Sad.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar