-4°C

Beograd

ZA DVE I PO GODINE NOVI MOST: Počeli pripremni radovi za gradnju deonice autoputa Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače!

Turska kompanija Tašjapi je zajedno sa domaćim firmama započela pripremne radove za gradnju deonice autoputa Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače gde će za dve i po godine biti izgađen novi most na Savi dug 1,3 kilometra.

Reč je o deonici autoputa Sremska Rača - Kuzmin u dužini od 18 kilometara, na kojoj će se prvo graditi most u Sremskoj Rači, a Tašjapi je već kod Kuzmina napravio i kamp za radnike, asfaltne i betonske baze, postavio objekte, doveo mašine i sada se obavljaju radovi na krčenju terena na obali Save.

Predstavnici Tašjapija su zadovoljni i očekuju da će novi autoputa biti simbol mira i prijateljstva, pošto će povezati Srbiju i BiH.

Glavni koordinator na projektu Jusuf Pehlivan je rekao da je završena infrastruktura za potrebne objekte od kojih je deo već namešten i opremljen, kao i da domaći i turski radnici konstantno pristižu. Kamp može da primi 1.000 radnika.

- Montirana je betonska centrala, asfaltna baza i mehanička baza. Nakon što su izvršeni projektni radovi dobijena je građevinska dozvola, a dovezene su mašine koje će se koristiti u prvoj etapi radova. -

Kako je rekao, pripremni radovi će trajati još oko mesec dana, ali otprilike za 10 dana će moći da se počne sa malo ozbiljnijim radovima.

- Pripremni radovi traju već nedelju dana, a radovi za kamp su u toku već četiri meseca. Oko 10. septembra se planira početak radova. Most ćemo završiti za dve i po godine - naveo je Pehlivan.

Deonica Sremska Rača-Kuzimin duga je oko 18 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 225 miliona evra, od čega je samo za most potrebno 100 miliona evra.

Pehlivan kaže da je deonica projektovana kao klasičan autoput sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom i srednjim razdelnim pojasem, za brzinu od 130 km na sat.

Početak saobraćajnice je predviđen u blizini raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače.

Pored mosta preko Save predviđena je i izgadnja gradničnog prelaza.

Pehlivan kaže da će se stubovi mosta postavljati u vodi i da će se most graditi metodom nagurivanja, za šta je potrebno veliko znanje i iskustvo.

Dodaje da će se graditi i vijadukti u dužini od ukupno jednog kilometra, od prednapregnutog betona.

- Učestvovaće razne domaće firme, posebno na izgadnji mosta, prilaznim vijaduktima i prilaznom putu. Duži trase će biti napravljeno i 35 do 50 nadvožnjaka, što će tek biti precizirano projektom - naveo je Pehlivan.

Istakao je da će Tašjapi dati doprinos ekonomskom razvoju Srbije pošto će biti angažovani domaći radnici, kao i da će se koristiti beton, čelik i ostala oprema iz Srbije.

Na pitanje o finansiranju projekta, on je kazao da je dogovreno da turska strana obezbedi 80 odsto novca, a Republika Srbija 20 odsto iz budžeta.

On je rekao da su zainteresovani za gradnju i deonice autoputa ka Sarajevu od Požege do Kotromana u dužini od 60 km, kao i da je ugovorom predviđeno da urade potrebnu projektno - tehničku dokumentaciju za tu deonicu.

Građevinski inženjer angažovan na izgradnji mosta preko Save Aleksandar Lončar je rekao da je zadovoljan kako se odvijaju pripremni radovi i da se trenutno raščišćava teren, kao i da se priprema platforma za izradu čeličine konstrukcije.

- Zadovolljan sam - dodao je Lončar.

Most na Savi će se sastojati od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali reke, duzizne 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara. Izgradnja mosta biće najzahtevnija na celoj deonici Kuzmin - Sremska Rača.

Na mostu će biti postavljen zatvoren sistem odvodnjavanja, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije.

Srbija izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vrednost komercijalnog ugovora koji je potpisan sa Tašjapijem u decembru je 250 miliona evra i obuhvata, pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona evra, od čega je za most potrebno 100 miliona evra) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman (25 miliona).

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar