1°C

Beograd

NAKON POLA VEKA: Od 1. oktobra novi vozovi na rekonstruisanoj pruzi KG-Lapovo!

Od 1. oktobra između Kragujevca i Lapova rekonstruisanom prugom krenuće novi vozovi brzinom od 100 kilometara na sat, sa vezom u Mladenovcu za BG Voz, a koja će putnicima omogućiti da poudano i brzo stignu do centra glavnog grada.

Uvođenje u saobraćaj novih vozova između Kragujevca i Lapova omogućeno je zahvaljujući rekonstrukciji 28 kilometara ove pruge, prvi put nakon pola veka.

Infrastruktura železnice Srbije u prethodnih nešto manje od sedam meseci rekonstruisala je ovu prugu sopstvenim sredstvima, radnom snagom i mehanizacijom, u okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji.

Vrednost radova je 11 miliona evra, a zamenjene su šine, pragovi i tucanik, regulisani su koloseci.

Pre rekonstrukcije brzine vozova bile su 40 kilometara na sat, sa većim brojem deonica na kojima je ona bila ograničena na 10 - 30 kilometara na sat.

Pruga Kragujevac - Lapovo izgrađena je 1887. godine. Izgradnja je počela 1885. godine, a pruga je predata u saobraćaj 3. marta 1887. godine. To je bila prva pruga u Srbiji koju je izgradila i njome upravljala država, dok su prethodne pruge u našoj zemlji gradili i eksploatisali francuski koncesionari.

Poslednji put rekonstrukcija ove pruge urađena je pre 50 godine.

Za 2020. planirana je i rekonstrukcija pruge Kragujevac - Kraljevo dužine 56,6 km.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar