11°C

Beograd

MEDVEDEV: Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi, mora se govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja!

Tokom cele istorije morali smo da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima, rekao je sinoć ruski premijer Dmitrij Medvedev na svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice solobođenja Beograda.

- Tada smo bili jako bliski i uveren sam da će tako biti zauvek - poručio je Medvedev.

Ovaj praznik veoma je važan za naše zemlje, istakao je ruski premijer.

Oslobađanje Beograda bio je izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma je važno, istakao je Medvedev, jer su očuvanje istine o događajima tog vremena, otvoren i pošten način razgovora o tome jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije.

- Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi... Pamtimo logore, masovna streljanja.. Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja - rekao je Medvedev.

Obraćajući se predstavnicima srpskog rukovodstva i prustinima u sali, Medvedev je rekao i:

- Dragi veterani, dragi prijatelji, veoma je emotivno biti na ovoj sceni naročito posle obraćanja onih koji su oslobodili ovaj grad i filma koji svedoči o izvanrednom podvigu svih koji su se borili za oslobođenje Beograda, onih koji su se izborili za mir. -

Kako je rekao, 75 godina je prošlo otada.

- Ali, mi shvatamo da je pobeda izvojevana zahvaljujući heroizmu i odvažnosti onih koji sede u ovoj sali i onih kojih odavno nema među nama. Zato je toliko i vredna ta pobeda. I važno je sećanje, sećanje na one koji su tu pobedu stvorili iskovali - poručio je Medvedev.

Izrazio je iskrenu zahvalnost svima njima i čestitao praznik koji, kako kaže, "slavimo zajedno".

U čast oslobođenja Beograda, rekao je Medvedev, u Moskvi će danas biti veliki vatromet.

- Najbolje sećanje na sve koji su položili svoje živote jeste da se priča o tome šta se događalo, očuvanje istine - naglasio je on.

Ukazao je, takođe, da treba biti brižljiv prema spomenicima herojima i izrazio zahvalnost Srbiji za to što se upravo tako stara i za Spomenik crvenoarmejcukoji je danas posetio.

- Hvala vam puno na tome - rekao je on.

Svake godine rat je sve dalje od nas, ali bol zbog rata oseća se i postoji u ličnim pričama praktično svake porodice u Srbiji i u Rusiji.

- Čuvamo fotografije rođaka i praktično nema nijedne porodice u našim zemljama koja nije bila pogođena ratom i sa tim fotografijama izlazimo na ulice na Dan pobede i to smatram veoma važnim - rekao je Medvedev misleći na "Besmrtni puk".

Izvor: Tanjug
Foto: nspm.rs/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar