28°C

Beograd

POVODOM OBELEŽAVANJA DANA JEDNAKIH ZARADA: Žene su dvostruko opterećene - radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće!

Žene su dvostruko opterećene - radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće, izjavila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacinog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović povodom obeležavanja evropskog Dana jednakih zarada.

- Danas kada EU obeležava Dan jednakih zarada, jer od sada pa do kraja godine Evropljanke rade besplatno, želim da istaknem da se žene u Srbiji suočavaju sa sličnim problemom i za isti posao manje su plaćene od muškaraca i ta razlika iznosi između 11 i 16 odsto - rekla je Mihajlović, navedeno je u saopštenju.

Ukazala je na to da su uzroci tih nejednakosti višestruki, a pre svega jer žene rade u manje plaćenim sektorima, na šta ukazuje i Indeks rodne ravnopravnosti.

- I pored toga što žene većinski završavaju fakultete i dalje su prisutne nejednakosti i razlike, posebno u platama, jer su žene uglavnom angažovane na manje plaćenim poslovima, kao što su administracija, tekstilna ili prehrambena industrija, dok ih među inženjerima i u IT sektoru, koji su najplaćeniji, ima malo. -

Takođe, Mihajlović kaže da su, pored toga, žene te koje duplo više rade kod kuće, brinući o domaćinstvu, deci i starijima, te su prinuđene da izlaze sa posla, ali i sprečene da se dodatno usavršavaju, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala da 67,9 odsto žena i 11,5 odsto muškaraca kuva i obavlja poslove u domaćinstvu svakog dana, a brigu o deci i starijima preuzima 41,2 odsto žena i 29,5 odsto muškaraca.

- Važno je da ohrabrimo žene da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, da za svoj rad budu plaćenije, ali isto tako da promovišemo ulogu očeva u odgajanju dece i ravnopravno roditeljstvo - navela je ona.

Potpredsednica Vlade je dodala da istraživanja u Evropi, ali i kod nas, pokazuju da su žene dvostruko opterećene: radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće, te da zbog toga nemaju vremena da se dodatno usavršavaju.

Takođe, nemaju vremena da obavljaju aktivnosti značajne za kvalitet života, poput rekreacije, učešća u kulturnim događajima, društvenom životu, što sve ukazuje na lošiji kvalitet života žena i veliko opterećenje zaposlenih žena.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar