25°C

Beograd

SMANJEN VODOSTAJ REKE IBAR: Usled manjka padavina Ibru preti drastičan pad vodostaja!

Višemesečna suša utiče na vodostaj reka, potoka i bunara u kraljevačkom kraju, a na Ibru su na svakih 300 metara primećena peščana ostrva koja se šire, piše portal Glas zapadne Srbije.

Kako navodi portal, reka retko gde prelazi dubinu od pola metra tako da je ribolovci prelaze pešice, a najstariji ribolovci kažu da ne pamte da je vodostaj Ibra bio manji u poslednjih nekoliko decenija nego sada.

Kraljevački ribolovac Slavko Ðudić navodi da stanje na reci ne ide na ruku ni ribolovcima, ali ni ribama, jer je vode u koritu reke sve manje.

"Ipak se nadam da kiša padne vrlo brzo i malo produži sezonu jer je tokom celog leta ulov bio slab“, kazao je Ðudić.

Portal piše da zbog niskog vodostaja reke nije lako ni divljim patkama i guskama koje od jutra do mraka krstare Ibrom tražeći šilju, šištavce i drugu sitniju ribu, koje je, takođe, manje nego ranijih godina.

Međutim, uprkos suši snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom iz bunara u Konarevskom polju za sada je stabilno, navodi portal.

Kažu da ni tokom leta, a ni jeseni nije bilo problema u snabdevanju stanovništva u gradu i prigradskim naseljima, ali je na selu situacija teža.

"Vodostaj reka je na zabrinjavajuće niskom nivou, neki potoci i bunari su presušili što stvara ozbiljne probleme u snabdevanju vode kako za piće tako i za napajanje stoke. U selima setva pšenice kasni, zasejane njive su prava retkost, tako da ratari željno čekaju kišu koja nije pala puna četiri meseca", navodi Glas zapadne Srbije.

tanjug.rs
Foto: Youtube/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar