16°C

Beograd

PODSTREK DONATORIMA: Povećava se neoporezivi deo za stipendije na 30.000 mesečno!

Neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata uskoro će biti povećan na 30.000 mesečno, umesto dosadašnjih 11.741 dinara, saopštio je Savet za filantropiju predsednice Vlade Srbije.

Analiza troškova i koristi pokazala je da je povećanje neoporezivog dela stipendija opravdano i da će se donatori tako lakše opredeliti da pomognu većem broju talentovanih učenika i studenata i u većim iznosima.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada Srbije je na inicijativu Saveta za filantropiju prihvatila odredbu Nacrta izmena Zakona o porezu na dohodak građana, kojom se predlaže povećanje neoporezivog iznosa za stipendije.

Ta odluka, dodaju, predstavlja značajan rezultat rada Saveta za filantropiju, osnovanog prošle godine odlukom predsednice Vlade Srbije, a na inicijativu Koalicije za dobročinstvo.

Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, kao i Trag Fondacija, Katalist Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

U okviru Saveta za filantropiju formirane su tri radne grupe i jedno radno telo kako bi se olakšalo i podstaklo doniranje robe, novca i vremena u Srbiji.

Savet za filantropiju nastavlja da radi na stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro.

Izvor: Tanjug
Foto: vesti.rs/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar