17°C

Beograd

VELIKA AKCIJA NA PRELAZU GRADINA: Zaplenjeni sveti jevrejski spisi i kutija optočena dragim kamenjem!

Na graničnom prelazu Gradina, carinici su u saradnji sa policijom zaplenili svete jevrejske spise, pisane na pergamentu, za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vredni.

Pretresom automobila "folksvagen turan" nemačkih registarskih oznaka, kod putnika, državljanina Libana, najpre je pronađen bakarni cilindar sa pergamentom, a kasnije i kutija u kojoj se nalazi sveta jevrejska knjiga Tora.

Pedesetsedmogodišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu rekao je da je vlasnik predmeta.

Uprava carina je saopštila da su ti nesvakidašnji antikviteti otkriveni juče, nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili da detaljno pregledaju automobil.

Carinici su prvo u kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala.

Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan na hebrejskom, na pergamentu od goveđe kože, za koji su posumnjali da se radi o delovima svete jevrejske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u majicu.Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar