0°C

Beograd

ZAUVEK ODLETELA IKONA REZERVATA "UVAC" Preminula Dobrila!

Čuvari Rezervata prirode "Uvac" pronašli su danas leš beloglavog supa Dobrile, koja je prošle godine odletela čak do tursko-sirijske granice i na proleće ove godine specijalnim avionskim letom vraćena u Srbiju.

čuvari su, nakon dvodnevne potrage za izgubljenom Dobrilom, pronašli njen leš između drveća na Orlovici.

Vođa čuvara zaštićenog područja "Uvac" Novak Pejović rekao je da su se u poslednja dva dana izgubila dva beloglava supa, Dobrila i Igor, i da njihovi odašiljači nisu davali signale, međutim, kaže, Igor je pronađen živ.

- Nakon što smo pronašli Dobrilin satelitski odašiljac, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticima Orlovice u blizini gnezda gde se prošle godine izlegla i odakle je odletela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo verovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio - rekao je Pejović, navodi portal GZS.

Mladu ženku beloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila jer je bila izuzetno pitoma prilikom kontakta sa ljudima, u svom prvom letu stigla je čak do tursko-sirijske granice, gde je krajem prošle godine pronađena iznemogla.

U Srbiju je vraćena avionom i dopremljena u Rezervat prirode "Uvac".

- Nekoliko meseci je boravila u volijerima i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepeli da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspešno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspela da se snjade u ovim vrletima - kaže Pejović.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar